Jurnaliști uciși în Ucraina. Blinken: Atacul intenționat asupra jurnaliștilor este crimă de război

Pierre Zakrzewski (stânga) și Oleksandra Kuvshynova (dreapta) sunt printre victimele din rândul jurnaliștilor care se află în Ucraina.

Patru jurnaliști și-au pierdut viața și alți 35 au fost răniți de la începutul războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. „Ocupanții luptă împotriva relatărilor obiective despre crimele de război pe care le provoacă, omorând jurnaliști”, transmite Avocatul Poporului din Ucraina.

Cameramanul Pierre Zakrzewski, în vârstă de 55 de ani și producătoarea Oleksandra Kuvshynova, de 24 de ani, se aflau în apropiere de capitala Kievului, în localitatea Horenka, în momentul în care mașina lor a devenit ținta trupelor ruse – în urma atacului, cei doi au murit.

Aceștia lucrau pentru postul american Fox News, alături de reporterul Benjamin Hall, care a fost rănit, spitalizat și transportat în afara Kievului.

Pierre Zakrzewski se afla în țară din luna februarie și era un cameraman experimentat, care a mai transmis din zonele de conflict ale Irakului, Siriei și Afganistanului.

Într-o postare pe Instagram, jurnalista CNN Clarissa Ward, care l-a cunoscut cu Pierre în 2006 și se află, la rândul ei, în Ucraina, l-a descris pe acesta cu emoție.

„Am urmărit felul în care lucrează. Cu empatie, profesionalism, cu pasiune. În aproape fiecare zonă de conflict din care am relatat în ultimii 16 ani, m-am obișnuit să îl văd pe Pierre în hotel sau în prima linie. Am menționat despre bunătatea sa? Despre cum ajuta mereu oamenii din jurul său?”.

Oleksandra Kuvshynova a fost angajată de Fox News ca fixer (n.r. jurnalist, de regulă local, angajat de o instituție media din străinătate, pentru a ajuta la documentarea unui material), petrecându-și ultimele săptămâni alături de cei doi jurnaliști străini. Îi plăcea muzica și fotografia.

Într-un interviu acordat NPR, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că autoritățile americane vor analiza dacă Rusia vizează în mod intenționat jurnaliștii aflați în Ucraina.

„Monitorizăm foarte atent atacurile efectuate de forțele ruse, inclusiv dacă civilii, jurnaliștii sau oricine altcineva este vizat în mod deliberat. Luarea lor în vizor în mod intenționat constituie o crimă de război. Așadar este ceva asupra căruia suntem foarte concentrați”.

Reporteri fără Frontiere consideră, în aceeași măsură, că atacurile împotriva jurnaliștilor constituie o crimă de război.

Duminica trecută, în 13 martie, un alt jurnalist și-a pierdut viața în apropiere de Kiev, în orașul Irpin. Brent Renaud era un producător independent, care documenta poveștile refugiaților.

Associated Press scrie că focuri de armă au fost îndreptate asupra mașinii în care se afla, în zona unui punct de control.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis condoleanțele familiei lui Brent Renaud.

Juan Arredondo, fotojurnalist american, se afla în aceeași mașină.

Acesta a scăpat cu viață și a fost transportat la un spital, unde a povestit că vehiculul a continuat să fie o țintă și după ce a încercat să-și schime direcția, iar Brent Renaud a fost împușcat în gât.

Cameramanul Yevhenii Sakun, în vârstă de 49 de ani, a fost una dintre primele victime ale invaziei Rusie – a murit la începutul lunii martie, după ce turnul de televiziune din Kiev a fost atacat de un proiectil. Alte patru persoane au murit în timpul respectivului eveniment.

Recent, reporterii Current Time, o rețea de știri care transmite în limba rusă și care est condusă de RFE/RL în parteneriat cu VOA, au însoțit trupele ucrainene într-un sat din apropiere de Kiev. Aflată în zonă, artileria rusă a pregătit un atac.

„Rușii nu fac distincția între armată și civili, țintesc doar ca să distrugă”, a declarat un soldat ucrainean.

Legislația internațională protejează jurnaliștii

Lyudmyla Denisova, avocatul poporului din Ucraina, a scris un mesaj pe Facebook prin care subliniază că atacurile îndreptate asupra jurnaliștilor sunt o încălcare a Convenției și Declarației de la Haga, dar și a a Convenției de la Geneva, care oferă garanții de securitate pentru jurnaliști.

„Mulți jurnaliști au fost răniți de bombardamentele inamice. În timpul deplasării către Nikolaev, mașina blindată cu marcajul «presă» al jurnalistului elvețian Guillaume Bricke a fost împușcată de armata Rusiei. Jurnalistul a fost rănit. Doi jurnalişti de la Voxpot, Maida Slamova şi Vojtech Bogach, au fost atacaţi de trupele ruse. Doi corespondenți danezi ai Ekstra-Bladet, jurnalistul Stefan Weichert și fotoreporterul Emil Filtenborg Mikkelsen, au fost împușcați”.

Îți mai recomandăm 3 minute | Protest în direct în Rusia, vești proaste din China; Parlamentul a inventat „discriminarea politică”

În prima zi a războiului, Reporteri fără Frontiere amintea că jurnaliștii nu trebuie să fie ținte și că în calitate de martori în prima linie, aceștia riscă să fie loviți de bombardamentele care un loc în toată țara.

Pe lângă jurnaliștii ucraineni, peste 1.000 de corespondenți străini ajunseseră în zona de conflict până în 24 februarie, indică datele Reporteri fără Frontiere, bazate pe acreditările oferite de armată.

„Atât Rezoluția 2222, adoptată în 2015 de Consiliul de Securitate al ONU, cât și dreptul internațional umanitar, impun ca jurnaliștii să fie protejați în timpul conflictelor armate, la fel ca oricare civil, chiar și atunci când însoțesc forțele militare în scopul relatărilor. Zece jurnalişti au fost ucişi în perioada de apogeu a conflictului din regiunea de est a Donbasului, din 2014 până în 2016”.

Din 1992, pe teritoriul Ucrainei, 17 jurnaliști au fost uciși, arată Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor.