MINSK -- Pe 18 februarie, judecătoarea Natallya Buhuk de la tribunalul districtual Frunze din capitala Belarusului le-a condamnat pe Katsyaryna Andreyeva și Darya Chultsova după ce le-a găsit vinovate de "organizarea de evenimente publice menite să perturbe ordinea civilă".
Andreyeva și Chultsova, în ultima lor declarație în sala de judecată, au respins încă o dată acuzațiile care li se aduc, despre care au spus că sunt motivate politic.
Andreyeva a cerut de asemenea "eliberarea imediată" a ei, Chultsova, și a "tuturor prizonierilor politici din Belarus".
Cele două jurnaliste au fost arestate pe 15 noiembrie în timp ce participau la un miting la Minsk care îl comemora pe Raman Bandarenka.
Bandarenka a murit din cauza rănilor suferite în timpul unei agresiuni comise de un grup de atacatori mascați -- despre care activiștii pentru drepturile omului spun că erau afiliați autorităților -- în timpul unuia dintre mitingurile săptămânale prin care se cerea demisia președintelui Alyaksandr Lukașenko.
Cele două jurnaliste au declarat că au fost la protest doar pentru a-și face treaba.
Într-un mesaj postat pe Twitter pe 18 februarie, liderul opoziției din Belarus, Svyatlana Tsikhanouskaya, le-a felicitat pe cele două jurnaliste pentru că au rămas puternici după pronunțarea sentințelor lor.
"Uită-te la Darya și Katsyaryna -- puternice, zâmbitoare și își iau rămas bun de la cei dragi din spatele gratiilor. Lukașenko nu ne poate distruge", a scris Tsikhanouskaya.
Organizațiile belaruse pentru drepturile omului le-au recunoscut pe Andreyeva și Chultsova drept prizoniere politice și au cerut eliberarea lor imediată și renunțarea la toate acuzațiile împotriva lor.
Lukașenko, care conduce țara din 1994, a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din 9 august.
Publicul larg și forțele de opoziție au acuzat că votul a fost fraudat, motiv pentru care zeci de mii de persoane din Belarus au ieșit în stradă și au cerut demisia președintelui.
Forțele de ordine au intervenit violent în timpul demonstranțiilor, fiind arestați mii de protestatari, inclusiv zeci de jurnaliști care au acoperit mitingurile
Your browser doesn’t support HTML5
Mai mulți protestatari au fost uciși în timpul violențelor, iar unele organizații pentru drepturile omului declară că există dovezi credibile că tortura a fost folosită de agenții de securitate împotriva unora dintre cei reținuți.
Lukașenko a negat orice fraudă în privința alegerilor și refuză să negocieze cu opoziția pentru a se retrage și a organiza un nou vot.
Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și alte țări au refuzat să îl recunoască pe Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, ca lider legitim al Belarusului și l-au pedepsit atât pe el cât și pe alți înalți oficiali din Belarus cu sancțiuni pentru "falsificarea" votului și represiunile de după alegeri.