Șefa diplomației UE: Rusia folosește „gazul ca armă” în Republica Moldova

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas.

Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a acuzat Rusia că folosește „gazul ca armă” și duce un „război hibrid” în Moldova, unde, în urma opririi livrărilor Gazprom, regiunea separatistă Transnistria a rămas fără gaze. Kallas spune că Rep. Moldova rămâne totuși în siguranță energetică.

„Rusia continuă să folosească gazul ca armă și încă o dată Moldova este o țintă a războiului său hibrid”, a declarat Kaja Kallas în noaptea de marți pe platforma de socializare X.

Ea a spus că, într-o discuție telefonică cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a reafirmat „solidaritatea de neclintit a UE cu Moldova”.

„Datorită sprijinului UE, Moldova rămâne rezilientă și bine conectată la rețelele energetice europene”, a afirmat Kallas.

Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt pe 1 ianuarie furnizarea de încălzire și apă caldă în gospodării, după ce Rusia a oprit aprovizionarea cu gaze prin Ucraina iar Gazprom a suspendat orice alte livrări de gaze în contextul unui diferend financiar cu Chișinăul.

Gazprom pretinde Chișinăului achitarea unei datorii istorice de 700 de milioane de dolari, pe care autoritățile din Republica Moldova nu o recunosc.

Întreruperea livrărilor de gaze a aruncat Transnistria în criză energetică, cea mai mare parte a industriei fiind oprită.

Cu temperaturi care ajung la îngheț, oamenii au fost forțați să ardă lemne sau să se bazeze pe încălzitoare electrice.

Livrările rusești prin Ucraina ar fi fost oricum întrerupte odată cu încheierea acordului de tranzit. Autoritățile de la Chișinău au declarat însă anul trecut că Gazprom ar avea posibilitatea de a furniza gaze printr-o rețea de conducte care traversează Marea Neagră până în Turcia și apoi prin Balcani.

Ambasada rusă din R. Moldova a acuzat Kievul și Occidentul că au lăsat sute de mii de oameni fără lumină și căldură în timpul iernii. Autoritățile de la Chișinău au respins declarațiile pe care le-au numit „dezinformarea periculoasă” lansată de ambasada rusă.

Restul Republicii Moldova se află în afara unei crize energetice, reușind să își acopere consumul prin importuri de energie mai ales din România.

Îți mai recomandăm Criză energetică în Transnistria | Centrala de la Cuciurgan ar rămâne fără cărbune într-o lună. Chișinăul acuză dezinformarea Moscovei

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.