Kalașnikov: 100 de ani de la naștere. Istoria celei mai cunoscute arme din lume

Cadeți ruși care fac o demonție cu puștile de asalt Kalașnikov la aniversarea de 100 de ani de la nașterea lui Mikhail Kalașnikov, în Stavropol

„Daţi vina pe germanii naziştică am devenit un designer de arme”, spunea amuzat Mihail Kalașnikov, inventatorul celei mai cunoscute arme automate, adăugând că întotdeauna a vrut să construiescă maşini agricole.

Zeci de copii în uniforme și purtînd berete roșii, parte a ”tinerei armate” ruse s-au strâns în fața vitrinelor unei expoziții dedicate lui Mihail Kalașnikov(1919-2013) . Sub geam, primele modele ale AK-47, cea mai faimoasă armă din lume, potrivit AFP. Rusia celebrează sâmbătă 100 de ani de la nașterea lui Mihail Kalașnikov, ofițer sovietic care s-a visat poet înainte să deseneze faimoasa sa pușcă de asalt înzestrată cu calități inegalabile: indestructibilă, uşoară şi simplu de manevrat.

În 1941, în bătălia de la Briansk împotriva forţelor naziste, un obuz nemțesc a lovit tancul în care se afla tânărul ofițer Mihail Kalașnikov, rănindu-l grav. În timp ce se recupera, Kalashnikov s-a tot gândit la puştile automate superioare pe care le-a văzut la nazişti, dar nașterea viitorului AK a avut loc la ordin politic.

Pe 15 iunie 1943 la şedinţa Comisariatului popular pentru înarmare este prezentată o carabină automată, capturată de la germani și care i-a demoralizat pe moment pe generalii ruși. Tot atunci s-a dat ordinul de a introduce cît mai repede cu putință o armă similară, dar mai performantă. Urmează un concurs organizat de sovietici în acest scop, unde participă 15 proiectanți dintre marii ingineri ai vremii, netrimiși încă în Gulag de Stalin. Kalșnikov nu era printre ei, dar el este recomandat să facă parte din echipa care urma să eleboreze celebra armă sovietică de generalul Blagonravov, responsabil cu cercetările în domeniul armelor de foc la Universitatea Aeronautică din Moscova, după ce unul dintre tehnicienii recrutați a murit. Tînărul Kalașnikov avea atunci un prototip gata făcut, dar care nu putea concura, deocamdată, cu automatul german.

În competiția finală, autoritățile URSS, selecţiei sovietice ajung trei arme, între care și prototipul perfecționat între timp de Kalaşnikov, produs ulterior în 100 de milioane de exemplare. Doar arma standard a germanilor de pînă în 1945 Mauser Mod98 a mai fost la fel de populară ca AK lui Kalașnikov

Această armă, Avtomat Kalașnikova 1947, devenită celebră sub prescurtarea a AK-47 sau pur și simplu Kalașnikov a avut un succes atât de mare datorită faptului că este simplă și se folosește ușor. Foarte cunoscută este și urmașa acesteia, AKM, o armă de asalt de 7,62 mm, cu denumirea numită „Automat Kalașnikov Modernizat”, care a început să fie produsă din 1950. A lucrat la peste o sută de invenții, a fost decorat de toți liderii politici de la Moscova.

Deputat în Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice, sub Stalin și apoi sub Hrusciov, Klașnikov a locuit Ijevsk, în Urali, unde este instalată uzina de armament „Ijmach”

AK-47 nu era chiar o invenție,ci era mai degrabă o combinație de elemente folosite anterior și rafinate ulterior de Kalașnikov împreună cu echipă din care făceau parte și ingineri germani, potrivit diferitelor surseistorice.

Cu cât puteți cumpăra un Kalașnikov în regiune

De la războiul din fosta Iugoslavie, din anii '90 şi de la jefuirea arsenalului de armament albanez în anul 1997, comerţul ilegal cu armament este tot mai înfloritor, nu doar în Balcani. Arsenalul militar al fostelor state comuniste a ajuns de mult în occident. Preţurile variază. În timp ce în zona balcanică, un Kalaşnikov costă între 300 şi 500 de euro, în restul ţărilor acelaşi automat se vinde cu până la 2.000 de euro.