Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a declarat că Kievul și partenerii săi ar trebui să continue să pună presiune asupra Rusiei pentru a îmbunătăți poziția Ucrainei în eventuale negocieri de pace.
Kallas a discutat pe 14 ianuarie cu reporterii RFE/RL și ai altor ziare europene. Ea a afirmat că intensificarea presiunii economice asupra Moscovei și izolarea acesteia la nivel internațional sunt singurele metode de a împiedica Rusia să câștige avantaje.
„Nu ar trebui să ne subestimăm propriile capacități și să-i supraestimăm pe ruși”, a spus Kaja Kallas.
„Rusia pare uneori o putere misterioasă care nu poate fi învinsă. Acest lucru nu este adevărat. Suntem mai puternici atât în ceea ce privește capacitățile militare, cât și cele economice. Ar trebui să abordăm lucrurile dintr-o poziție de forță”, a declarat reprezentanța politicii externe a UE.
Semnele că presiunea asupra economiei Rusiei funcționează sunt rate ale dobânzilor cheie de peste 20%, reduceri de personal la vârful Gazprom de 40%, o piață a muncii în „stare foarte proastă” și recrutarea de soldați nord-coreeni pentru a lupta de partea Moscovei, a spus diplomata europeană.
„Toate acestea arată că nu sunt într-o poziție bună”, a adăugat Kallas.
Rusia este convinsă că timpul este de partea ei, dar Kallas declară că acest lucru este greșit.
„Vedem că rezervele lor de numerar sunt complet epuizate. Au mult mai puține venituri din vânzarea de petrol și gaze decât înainte”, a spus ea.
Îți mai recomandăm România şi alte nouă ţări UE cer interzicerea gazului lichefiat rusescUniunea Europeană urmează să discute un al 16-lea pachet de sancțiuni impuse Rusiei, care să vină la trei ani de la declanșarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022.
Se preconizează că discuțiile se vor referi la restricții pentru importul de aluminiu, la tarifele pentru produsele agricole, inclusiv pentru îngrășăminte chimice și măsuri împotriva așa-numitei flote din umbră a Rusiei, folosită pentru exporturi de petrol care să ocolească sancțiunile internaționale.
Kaja Kallas a spus că are încredere că Uniunea Europeană va putea menține unitatea în politica sa de a trimite arme și alte ajutoare Ucrainei, în ciuda rezistenței câtorva guverne europene cu relații apropiate cu Rusia.
Fostul prim-ministru estonian a declarat că Uniunea Europeană a reușit să mențină până acum unitatea în ciuda „negocierilor dificile” cu aceste guverne.
„Acest lucru devine din ce în ce mai dificil [...] Cu toate acestea, încă am încredere că putem reprezenta o poziție unită, pentru că numai cu aceasta putem rămâne puternici”.
Declarațiile diplomatei UE vin cu câteva zile înainte de învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.
În context, Kaja Kallas, a spus că lumea așteaptă planul lui pentru pacea în Ucraina, după ce, în campania electorală, Trump a spus că va putea pune rapid capăt războiului.
Dacă Trump folosește cu adevărat puterea SUA pentru a-l presa pe președintele rus Vladimir Putin să-și retragă trupele din Ucraina și să oprească bombardarea civililor și a infrastructurii civile, războiul s-ar putea încheia în timp util, a spus Kaja Kallas.
Ea a subliniat însă că UE cere ca nici o decizie legată de Ucraina să nu fie luată fără implicarea Ucrainei și nici o decizie care privește Europa să nu fie luată fără Europa.
„Este clar că, indiferent de acordul la care se va ajunge, Europa trebuie să facă parte din el. Este la latitudinea ucrainenilor să decidă ce fel de acord este acceptabil pentru ei”, a spus oficialul european.
Kaja Kallas a spus că se îndoiește că Vladimir Putin vrea cu adevărat pace, avertizând că o încetare a focului va fi folosită de ruși pentru a-și regrupa și reînarma forțele.
„Rușii nu au respectat niciodată încetarea focului”, a spus ea.
Kallas a vorbit și despre recentele atacuri asupra cablurilor submarine din Marea Baltică, subliniind că ar fi o greșeală ca aceste incidente să fie tratate separat de atacurile asupra diferitelor infrastructuri critice europene.
Ea a spus că e nevoie de actualizări ale dreptului maritim internațional și de înăsprirea în continuare a sancțiunile împotriva așa-numitei flote din umbră a Rusiei, pe care Moscova o folosește pentru a evita sancțiunile asupra exporturilor de petrol.
Îți mai recomandăm Șeful NATO: Ucraina trebuie să se afle într-o poziție de putere pentru a începe negocieri de paceEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.