Curtea de Apel din Malta respinge cererea României de extrădare a lui Paul Al României

Mandatul internațional de urmărire pe numele lui Paul Philippe al României.

Cererea României de extrădare a lui Paul Al României a fost respinsă luni de Curtea de Apel, informează presa din Malta. Judecătorii au refuzat extrădarea pentru că ar aduce un „risc real şi personal” de încălcare a drepturilor fundamentale.

Paul-Philippe al României este căutat cu mandat internațional pentru a executăre pedeapsa definitivă de 3 ani și 4 luni de închisoare pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu pe care a primit-o în 2020. Avocaţii săi au susţinut că acuzaţiile penale care au dus la condamnare sunt motivate politic.

El a fugit din România înainte ca decizia judecătorilor să poată fi aplicată.

În timp ce locuia la Paris, Paul Al României a contestat cu succes în faţa instanţelor franceze o cerere similară de extrădare din partea autorităţilor române.

Ulterior, Paul Al României a fost arestat în Malta în luna aprilie pe baza unui mandat european de arestare şi a fost ţinut în arest timp de două luni până când i s-a acordat eliberarea pe cauţiune.

La pronunţarea hotărârii finale de luni, Curtea de Apel din Malta a menţionat vârsta, problemele de sănătate şi statutul special al persoanei solicitate.

De asemenea, Curtea a menționat și preocupările legate de condiţiile din închisorile din România, „cu un accent special asupra închisorii Bucureşti-Rahova, care a făcut obiectul mai multor cazuri de încălcare a drepturilor omului" şi care urma să îl găzduiască pe Paul al României, relatează Times of Malta.

Instanţa a concluzionat că „riscul real şi personal” de încălcare a drepturilor omului nu poate fi exclus și, prin urmare, a dispus eliberarea lui Paul Al României.

În replică la decizia Curții de Apel din Malta, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat că hotărârea instanței malteze este una „revoltătoare” și încalcă flagrant decizia Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE).

CJUE a stabilit că justiția din Franța nu a procedat corect atunci când a refuzat să-l extrădeze în România pe Paul Al Romaniei.

„Decizia instanței malteze reprezintă o încălcare flagrantă a unei decizii CJUE date expres în cazul fugarului Paul-Philippe al României. Voi propune premierului României ca Guvernul să reacționeze la nivel diplomatic la o asemenea încălcare flagrantă a deciziei CJUE”, a declarat Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

Îți mai recomandăm Curtea de Justiție a UE dă dreptate României în cazul fugarului Al României Paul

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.