Agenda dezbaterilor vizează în special problemele din regiunea Asiei de Est și are loc la doar o zi după ce premierul chinez Li Qiang a avertizat că marile puteri trebuie să își gestioneze diferențele pentru a evita un „nou Război Rece”, transmite Agenția France Presse (AFP).
Întâlnirea prefațează și summit-ulm G20 de la New Delhi care va avea loc în această săptămână.
La summit sunt reprezentate 18 națiuni și este pentru prima dată în ultimele două luni când înalți oficiali americani și ruși iau loc la aceeași masă a discuțiilor. În iulie, la o reuniune ministerială, oficialii americani și europeni au condamnat public, în fața ministrului rus Serghei Lavrov, invazia declanșată de Rusia în Ucraina.
Participarea celor doi înalți oficiali la întâlnire are loc la o zi după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat un nou pachet de asistență militară și civilă, de 1 miliard de dolari, acordat de SUA Ucrainei.
Nu doar interacțiunile dintre vicepreședintele SUA și ministrul de externe rus sunt urmărite, ci și discuțiile SUA cu China, primele două economii la nivel mondial.
Liderii celor două puteri încearcă să controleze tensiunile care riscă să se aprindă din nou pe probleme, de la Taiwan până la legăturile cu Moscova și competiția pentru influență în Pacific, scrie AFP.
"Le cer... liderilor Summit-ului Asiei de Est să facă din acesta un forum pentru a consolida cooperarea și nu a ascuți rivalitățile", a declarat președintele indonezian Joko Widodo în declarația de deschidere a întâlnirii.
Miercuri, Kamala Harris și Li Qiang au purtat discuții separate cu liderii din Asia de Sud-Est.
Vicepreședintele SUA a vorbit despre „respectarea dreptului internațional în Marea Chinei de Sud”, potrivit unui comunicat al Biroului său.
Calea navigabilă amintită face obiectul unor dispute, după afirmații ale Chinei care au înfuriat mai multe state din regiune.