Kazahstanul va organiza un referendum pe 6 octombrie pentru a decide dacă să construiască sau nu centrală nucleară, a anunțat președintele Qasîm-Jomart Toqaev pe 2 septembrie. Toqaev susține că proiectul este necesar pentru a diversifica sursele de energie din Kazahstan, țară cu imense rezerve de petrol și gaze naturale. Kazahstanul este și cel mai mare producător mondial de uraniu, folosit drept combustibil pentru alimentarea centralelor nucleare.
Autoritățile din Kazahstan spun că o centrală nucleară ar oferi o mai bună satisfacere a cererii interne de energie dar și o mai buna protejarea a mediului.
În prezent, Kazahstanul obține aproximativ 80% din energie de la centralele pe cărbune, 15% sunt generate de energie hidroelectrică, în timp ce restul provine din resurse de energie regenerabilă.
Un singur reactor nuclear rusesc a funcționat în țară din 1972 până în 1999, folosit pentru generarea de energie și desalinizarea apei.
Deocamdată e neclar amplasamentul unei eventuale centrale nucleare, deși două localități au fost deja menționate: la Ulken lângă lacul Balkaș și la Kurceatov.
De asemenea, nu este clar cine va construi fabrica.
În 2023, ministerul Energiei a anunțat că Rosatom din Rusia este unul dintre cei patru posibili contractori, pe lângă EDF din Franța, China National Nuclear Corporation și Korea Hydro & Nuclear Power din Coreea de Sud.
Proiectul a întâmpinat multă opoziție în societate, în condițiile în care mediul a fost grav afectat de operațiunile rusești de la situl de testare nucleară de la Semipalatinsk, între 1949 și 1991, dar și de la cosmodromul de la Baikonur, încă operat de Rusia.
În ultimele săptămâni, mai mulți activiști cunoscuți pentru poziția lor împotriva construcției centralei nucleare au fost împiedicați să participe la dezbateri publice pe această temă.
Îți mai recomandăm Megaproiectele chinezești, din nou la modă în cele mai sărace state din Asia CentralăEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.