„Morminte secrete” descoperite în Kazahstan după protestele din ianuarie. Multe persoane rămân dispărute

În urma protestelor violente din Kazahstan, autoritățile au arestat aproximativ 12.000 de persoane, iar prietenii și rudele multora nu cunosc niciun detaliu despre soarta lor.

Oficialii kazahi au declarat joi că mai multe „morminte secrete” au fost descoperite în cel mai mare oraș al țării, Almaty.

Purtătoarea de cuvânt a departamentului de poliție din oraș, Saltanat Azirbek, a confirmat existența mormintelor pe 20 ianuarie, declarând că acestea ar fi fost săpate de un grup necunoscut „pentru a face dificilă identificarea participanților la protestele din ianuarie”.

Șeful poliției din Almaty, Qanat Taimerdenov, a spus că mai mulți „posibili teroriști” au atacat morgile din oraș, iar 41 de corpuri au fost ridicate de către aceștia.

La doar două săptămâni de la izbucnirea protestelor în Kazahstan, rudele celor dispăruți declară că încă sunt în căutarea acestora. Mulți dintre ei nu știu dacă cei apropiați au supraviețuit manifestațiilor violente sau nu.

„Mama mea, Bibigul Qoqanbekova, a plecat de acasă să se alăture protestelor pe 5 ianuarie. Nu am mai auzit de ea de atunci”, a spus Sayazhan, care locuiește în orașul Semei, din sudul Kazahstanului.

„Unii oameni afirmă că mamei mele i-a fost zdrobit capul de către forțele de securitate în timpul protestelor. Nu știu dacă este în viață sau nu”, a declarat aceasta pentru reporterii Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Locuitorii din Kazahstan descriu o atmosferă sumbră și înfricoșătoare

Biroul procurorului general din Kazahstan a declarat că cel puțin 227 de trupuri au fost transferate la morgile din țară. Autoritățile nu au eliberat încă numele victimelor.

Guvernul nu a publicat, de asemenea, nici listele celor reținuți în urma protestelor care au zguduit la începutul lunii ianuarie țara. Oamenii își caută în continuare disperați rudele sau prietenii pe la spitale, morgi sau în centrele de detenție din țară.

Aitbai Aliev, un activist în vârstă de 62 de ani din provincia Qyzylorda, a fost văzut ultima dată pe 5 ianuarie, când polițiștii l-au reținut, potrivit fiului acestuia, Artur. Ziua următoare, Aliev nu a mai răspuns la telefon, iar familia acestuia a început să îl caute prin secțiile de poliție sau închisori, iar mai apoi prin spitale și morgi. În final, aceștia i-au găsit trupul neînsuflețit într-o morgă pe 15 ianuarie.

Artur a spus că a observat „răni mari” la nivelul capului tatălui său când l-a identificat pe acesta la morgă.

„Angajații de la morgă ne-au spus că tata se afla în starea respectivă când a fost transportat de la secția de poliție din oraș la secția de terapie intensivă, iar mai apoi la morgă”, a explicat acesta. „A fost adus la morgă pe 6 ianuarie, dar poliția nici măcar nu ne-a sunat să ne spună”.

Îți mai recomandăm Criza din Kazahstan apropie și mai mult China de Rusia

Potrivit activiștilor din zonă, autoritățile din Kazahstan refuză de multe ori să coopereze cu familiile celor dispăruți. Familiile sunt lăsate pe cont propriu să-i caute pe cei apropiați lor, doar ca să descopere că aceștia fie au murit, fie sunt ținuți în închisoare sau primesc îngrijiri medicale la spital.