Kelemen Hunor: Nu mai putem folosi tranșa a treia din PNRR în 2023, 3 miliarde de euro/Ungaria continuă investițiile în comunitatea maghiară

Your browser doesn’t support HTML5

Președintele UDMR, K. Hunor, explică în ce fel întârzierea reformării pensiilor speciale va duce la amânarea intrării în țară a peste 3 miliarde de euro. Sunt sume de care bugetul este parțial dependent, adaugă viceprim-ministrul Kelemen Hunor în Guvernul Ciucă. Interviul one2one, joi, la ora 8.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, până în această săptămână, viceprim-ministru în Guvernul Nicolae Ciucă, spune că viitorul Guvern Marcel Ciolacu va avea o mare problemă cu reformele pensiilor publice, dar în primul rând cu cea a pensiilor speciale de care depinde primirea a aproape 3 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Chiar și dacă va fi făcută această ultimă reformă în acest an, banii nu mai pot intra în pușculița publică până în decembrie, avertizează liderul UDMR. Vor intra în bugetul pe anul viitor, completează Kelemen Hunor. El spune și că România poate pierde o parte din banii aferenți tranșei a doua din PNRR, în valoare de 2,8 miliarde de euro.

Președintele UDMR explică, de asemenea, că bugetul public nu mai suportă alte majorări salariale din încasările curente, inclusiv cele 8 miliarde de lei care au venit în plus din creșterea economică din ultimul an. Din cele 8 miliarde de lei, cinci, șase miliarde (n.r. de lei) va consuma Educația, spune Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor avertizează că o altă problemă a României este depopularea masivă, ceea ce va duce ca până în 2024 să nu mai avem forță de muncă suficientă nici măcar pentru servicii sociale. Inclusiv comunitatea etnicilor maghiari a pierdut în 10 ani, până la 90 de mii de oameni care au părăsit România.

Kelemen Hunor a explicat în acest context care vor fi de aici încolo investițiile prioritare ale Guvernului de la Budapesta în comunitățile din România.

Interviul integral cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, îl puteți urmări joi, 15 iunie, la ora 8, pe pagina Europa Liberă și pe contul nostru de youtube.