Kievul a înlăturat stema sovietică de pe cea mai înaltă statuie din Europa. În locul ei va apărea tridentul ucrainean

Stema sovietică își încheie cei 40 de ani petrecuți în vârful Kievului. Ea va fi înlocuită cu tridentul ucrainean.

Ucraina va înlocui stema sovietică de pe cea mai înaltă statuie din Europa, Monumentul Patriei, cu simbolul lor național: tridentul. 

Statuia unei femei cu o sabie și un scut cu emblema secerei cu ciocan, înaltă de 102 metri, a fost construită în 1981, pe când Ucraina făcea parte din Uniunea Sovietică.

Lucrările de renovare a statuii se vor încheia de ziua națională a Ucrainei, pe 24 august. Statuia va fi redenumită Mama Ucraina.

Ucraina a scos din lege simbolurile sovietice și comuniste în 2015. Legea a presupus și schimbarea numelor de străzi și dezmembrarea monumentelor sovietice. Parlamentul ucrainean a aprobat pe 3 mai 2023 înlăturarea tuturor monumentelor sovietice sau imperiale ruse rămase în țară.

Statuia reprezentativă a Kievului, ridicată în vârful muzeului istoriei celui de-al Doilea război mondial, a fost cruțată. Cu toate acestea, dintr-un sondaj de opinie din 2022 reiese că 85% dintre ucraineni susțin schimbarea emblemei sovietice cu simbolul național ucrainean, tridentul.

„Acesta este momentul la care au visat milioane de ucraineni, generații întregi… acesta este momentul în care dezmembrăm imperiul, simbolul Uniunii Sovietice”, a declarat Yuriy Sarchuk, directorul muzeului deasupra căruia se află statuia.

Proiectul de înlocuire a stemei, început pe 30 iulie, costă peste 760 de mii de dolari, bani despre care fostul ministru al culturii din Ucraina spune că vin din surse private și nu de la stat.

Mulți ucraineni consideră necesară înlăturarea simbolurilor sovietice sau imperiale, pentru a-și putea exprima identitatea națională negată de către Vladimir Putin prin acest război. Kiev, 1 august.

Îți mai recomandăm Ucraina vrea o stemă „măreață", dar are probleme cu „îngerul cu șosete"