Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care elimină pensiile speciale pentru parlamentari, adoptată în urmă cu o săptămână în Parlament.
Legea a mers la promulgare după ce Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat că nu va ataca la Curtea Constituțională pentru că nu a identificat niciun motiv de neconstituționalitate.
Pe 17 februarie, Parlamentul a decis cu 357 de voturi pentru, zero abțineri și zero voturi împotrivă eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor. UDMR s-a abținut la vot.
Plenul reunit a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care reprezintă 1,38% din numărul total al pensiilor speciale în plată.
Peste 800 de parlamentari încasează pensii speciale, care nu sunt bazate pe contributivitate, iar valoarea acestora este de peste 53 de milioane de lei anual.
Pensiile parlamentarilor variază în funcție de numărul de mandate și de funcția deținută, cea mai mare fiind în jurul a 12.000 de lei.
Membrii Asociației „Foștilor Parlamentari" au anunțat că vor ataca în instanță Legea adoptată săptămâna trecută de Parlament.
Îți mai recomandăm „Mi-e rușine că am fost deputat”. Cine sunt cei 9 foști parlamentari care cer menținerea pensiilor speciale