Klaus Iohannis a testat viitoarea linie feroviară Gara de Nord - Aeroport

Romania, Klaus Iohannis a participat la testarea liniei ferate Gara de Nord - Aeroport Otopeni

Președintele Iohannis a testat luni noua linie feroviară care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni. Trenul urmează să circule o dată la 50 de minute, iar călătoria durează 17 minute. Ministrul Transporturilor, Nicolae Bode, spune că trenul ar putea fi folosit, cel mai devreme, de călători din luna decembrie.

Acestă linie de tren trebuia să fie gata în iunie 2020 pentru Campionatul European de Fotbal Euro 2020, însă termenul a fost amânat, mai ales că România profită de mutarea competiției în 2021 din cauza pandemiei pentru a încerca să finalizeze toate angajamentele luate în dosarul de candidatură.

Dezvoltarea infrastructurii de transport este fundația pe care se clădește planul de relansare economică, a afirmat Klaus Iohannis după ce a testat linia de cale ferată.

„Iată că planul de relansare economică pe care l-am elaborat cu guvernul Orban începe să-și arate și partea practică. Pentru a sublinia importanța dezvoltării infrastructurii feroviare, am participat la un test pe singura linia nouă de cale ferată construită construită din 84 încoace. Noi dorim să dezvoltăm aeroportul internațional, dorim să îi dăm amploare, dar pentru asta e nevoie să poți să ajungi în aeroport în condiții foarte bune, în condiții predictibile și pentru asta legătura de la Gara de Nord până la aeroport este absolut esențială. Este evident că în acest fel și în acest ritm vom reuși să modernizăm infrastructura din România. Nu întâmplător am participat în ultimele zile la metrou, la autostradă și acum la testarea acestei noi căi ferate. Dezvoltarea infrastructurii de transport este fundația pe care se clădește planul de relansare economică”, spune Klaus Iohannis.

Noua linie ferată care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni

El a criticat guvernările anterioare că nu au avut „voință politică” pentru a folosi banii de la Uniunea Europeană.

„România are nevoie de o dezvoltare economică sustenabilă, puternică și pentru asta e nevoie de infrastructură de transport. Pentru a putea realiza infrastructură de transport avem o șansă enormă că putem să folosim bani europeni care ne sunt puși la dispoziție. Trebuie să recunoaștem că bani europeni am avut și până acum, dar voință politică a fost puțină. dacă ne gândim că din 2016 până 2019 s-a realizat doar 11% și în niciun an s-a realizat tot restul - linia este ca și finalizată, putem să ne dăm seama cam care e voința politică și putința politică. Sunt convins că acesta va fi ritmul impus pentru anii următori, care va schimba fața României în sens pozitiv”, a adăugat șeful statului.