Klaus Iohannis crede că românii vor aprecia că a repus România pe „radarul african”

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis în vizită în Kenya, prima țară vizitată în periplul său african.

Supus tirului de critici din țară privind oportunitatea turneului său african, dar mai ales privind secretizarea costurilor acestui turneu, președintele Klaus Iohannis a spus că este convins că românii vor aprecia că a repus România pe „radarul african”.

„Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african. Avem o nouă strategie față de Africa și ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și dacă vreți să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa”, a declarat Klaus Iohannis pentru trimisul Libertatea în Capul Verde.

Președintele Iohannis s-a aflat luni în Republica Capului Verde. Numită și Republica Capul Verde, țara este situată în arhipelagul omonim din regiunea Macaronezia din Oceanul Atlantic, în largul coastelor Africii de Vest, la sud de arhipelagul spaniol Gran Canaria.

De marți, președintele este în Senegal, ultima țară vizitată în turneul său african de zece zile.

Întrebat de trimisul Libertatea de ce nu face publice cheltuielile de deplasare, președintele a spus că va „instrui serviciul de presă să vă dea o informare conform legii.”

În luna iunie, președintele a invocat existența unei legislații care stabilește „exact ce se poate transmite” pentru a nu face publice cheltuielile sale de deplasare în străinătate.

Ce relații economice are România cu cele patru țări africane vizitate de Klaus Iohannis

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică în anuarul publicat în 2022 privind comerțul internațional arată că România are schimburi comerciale infime cu Kenya, Capul Verde, Tanzania și Senegal - cele patru țări pe care le vizitează președintele Klaus Iohannis în această perioadă.

Ca o comparație, valoarea schimburilor comerciale bilaterale cu cel mai important partener economic al României - Germania - a fost anul trecut de peste 40 de miliarde de euro.

  • Kenya - România a exportat bunuri în valoare de 16,43 de milioane de euro în anul 2021 - în principal cafea și ceai, iar importurile au fost de puțin peste 5 milioane de euro - cu precădere îngrășăminte;
  • Tanzania - Bunurile exportate de România în această țară au avut o valoare de 2,34 milioane de euro pentru anul 2021, iar importurile au fost duble: 5 milioane de euro;
  • Republica Capului Verde - datele sunt inexistente;
  • Senegal - Anul 2021 a însemnat pentru România exporturi în valoare de 4,85 milioane de euro către această țară africană, în timp ce importurile totale au fost de 15.000 de euro.

Potrivit agendei sale, președintele Iohannis a vizitat marți Asociaţia senegaleză pentru protejarea copiilor cu deficienţe mintale (ASEDEME) și Centrul Aminata Mbaye – Grand-Yoff, din Dakar.

Miercuri, preşedintele Iohannis va vizita Insula Goree, patrimoniu UNESCO, fost avanpost al comerţului cu sclavi, casa de sclavi „Maison des Esclaves” şi liceul de fete Mariama Ba.

Joi, va fi primit de omologul său senegalez, Macky Sall, la Palatul Prezidenţial, unde vor avea convorbiri tete-a-tete urmate de declaraţii de presă comune și de semnarea unor documente oficiale.

Tot joi, Klaus Iohannis va participa la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal și la vernisajul expoziţiei „Măşti tradiţionale africane – Măşti tradiţionale româneşti”, organizată cu Muzeul Ţăranului Român, la Muzeul Civilizaţiilor Negre din Dakar.

La final, președintele va avea o întâlnire cu foști studenți senegalezi în România.

Periplul african al președintelui Iohannis și al soției sale a început cu Kenya, unde s-a aflat de pe 14 până pe 16 noiembrie, urmată de Tanzania unde a stat trei zile, de pe 17 până 19 noiembrie, cu o vizită pe 18 noiembrie la Zanzibar, regiune autonomă din Tanzania. A continuat pe 20 noiembrie în Republica Capului Verde și se va încheia cu Senegal, unde se află de marți, 21 noiembrie până joi, 23 noiembrie.

Îți mai recomandăm Tanzania, vizitată de președintele Iohannis, în pericol de atentate teroriste