Klaus Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în parlament”

Președintele Iohannis l-a nominalizat pe Ludovic Orban ca să creeze viitorul guvern

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban ca premier însărcinat cu formarea unui nou guvern, anunțând că își păstrează ca primă opțiune alegerile anticipate.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

  • Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și sunt în măsură să vă spun câteva concluzii pe care le-am tras.
  • În primul rând, să recapitulăm pe scurt. Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătățiri pe legislația electorală, pe măsuri economice, pe măsuri sociale, toate în interesul României și al românilor.
  • De asemenea, a dorit să repare greșelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte. Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări.
  • Deci, pe de-o parte un guvern care vrea să miște lucrurile, pe de cealaltă parte un PSD care dorește să oprească lucrurile.
  • Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. Partidul Național Liberal, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale cu privire la alegerile locale. În speță, a vrut să reintroducă, așa cum ar fi fost normal, alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, moțiunea a trecut ieri. Astăzi avem consultări.
  • După părerea mea, asta am spus și aseară, repet astăzi: soluția corectă, în această situație, în care avem un guvern care dorește să miște lucrurile, opțiune confirmată de români la alegerile din anul trecut. Și românii doresc să se miște lucrurile. Pe de cealaltă parte, avem un PSD care încă este foarte prezent în Parlament. Întoarcerea la electorat este soluția corectă, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate.
  • Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune. Unii au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal și pot să înțeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuții interne în forurile lor pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede.
  • Dar, până atunci, cred că putem să facem următorul pas. Următorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea a unei persoane însărcinate cu formarea unui nou guvern.
  • Așadar, după ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament.

Din momentul în care Ludovic Orban va depune în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare pentru învestirea unui nou guvern începe procedura de alegeri anticipate - 60 de zile pe care le are Parlamentul la dispoziție să acorde vot de încredere unui nou Executiv. Dacă Parlamentul nu acordă încrederea în acest termen, Parlamentul este dizolvat de către președintele țării.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară că va convoca partidele la consultări începând de joi, de la ora 12.00, și că, cel mai probabil, joi seară va anunța și cine va fi noul premier desemnat.

Președintele Iohannis a spus că rămâne, în continuare, adept al anticipatelor dar că, dacă va constata că partidele parlamentare nu vor dori acest lucru, va insista ca, în continuare, „să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de și în jurul Partidului Național Liberal.”

PSD și Pro România l-au propus pe Remus Pricopie, rectorul SNSPA și fost președinte al unei academii îndoielnice de informații înființate de Gabriel Oprea. PSD a anunțat, de asemenea, că va sesiza Curtea Constituțională dacă președintele îl va propune tot pe Ludovic Orban pentru un nou mandat de premier.

USR a anunțat că-l propune pe Dacian Cioloș dar, așa cum a scris liderul partidului, Dan Barna, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că este gata să-și asume guvernarea alături de PNL dacă nu se ajunge la anticipate, cu condiția alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

UDMR a anunțat că nu susține crearea unei majorități în jurul PSD și nici un premier PSD.

Pro România a susținut, prin vocea lui Victor Ponta, că jocurile vor fi făcute de PSD, care deține controlul asupra Birourilor permanente reunite și că „anticipatele se fac dacă vrea PSD”.

PMP și minoritățile au anunțat că nu susțin anticipatele și că vor susține guvernul Orban în parlament.

Guvernul Orban a fost demis miercuri, de parlament, la trei luni de la învestirea sa. Moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată cu 261 de voturi, cu 28 peste numărul necesar pentru demiterea guvernului.

Din totalul de 465 de parlamentari, 423 au fost prezenți, dintre care s-au exprimat 400: 261 pentru și 139 împotrivă.

Parlamentul a adoptat, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR, după ce guvernul liberal, condus de Ludovic Orban, și-a angajat răspunderea pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.