Guvernul din Kosovo a anunțat că va reduce cu un sfert numărul de polițiști mobilizați în jurul clădirilor administrative din nordul țării, unde majoritatea locuitorilor sunt etnici sârbi. Guvernul a promis, de asemenea, noi alegeri locale în cele patru municipii contestate, pentru a preveni un conflict cu Serbia.
Pașii acestui demers „vor fi finalizați în următoarele două săptămâni”, a transmis guvernul kosovar pe 11 iulie.
Anunțul a venit în urma unei întâlniri informale la Bratislava, între vicepremierul kosovar Besnik Bislimi și trimisul special al UE pentru dialogul Kosovo-Serbia, Miroslav Lajcak.
Conflictul din nordul Kosovo a reînceput în iunie, între forțele de ordine și etnicii sârbi care protestau instaurarea a trei primari etnici albanezi în urma unei alegeri boicotate de sârbi.
Primarii albanezi au fost instaurați în funcție cu ajutorul poliției kosovare în orașele majoritar sârbe, după ce la alegerile din aprilie doar 3,5% din populație s-a prezentat la urne.
Boicotul sârb a fost o strategie susținută de Belgrad, în cadrul mai marii mișcări pentru autonomie a sârbilor din Kosovo.
SUA și UE au cerut premierului kosovar Albin Kurti să demită primarii și să retragă poliția care i-a instaurat cu forța, menținând astfel condițiile unui acord din 2013 pentru asociația municipiilor sârbe autonome.
Guvernul a declarat că se vor organiza noi alegeri în regiunile majoritar sârbe în toamnă.
Sârbii din nordul Kosovo consideră, la rândul lor, că noi alegeri și retragerea forțelor speciale sunt esențiale pentru calmarea conflictului.
„Este evident că nu va fi vorba de o retragere completă a forțelor speciale din clădirile municipale și din fața lor, ceea ce înseamnă că cererea noastră nu este respectată în totalitate”, critică un locuitor din Mitrovița, una dintre cele patru municipii majoritar sârbe.
Partidul Lista Sârbă al etnicilor sârbi din Kosovo nu a răspuns hotărârii de la Bratislava. Partidul și-a pierdut din legitimitate în urma boicotului său politic de anul trecut, însă.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat că „indivizii din vest încearcă să facă o șmecherie”.
Soarta deciziei de la Bratislava depinde de răspunsul politic al reprezentanților sârbi din Kosovo și a guvernului de la Belgrad.
Îți mai recomandăm Kosovo | Președinta ar permite noi alegeri în nordul țării, dacă o cincime din cetățeni semnează o petiție