Fotogalerie | Protestatari de extremă-dreapta s-au adunat la Belgrad în sprijinul etnicilor sârbi din Kosovo
Pe 12 decembrie, protestatarii au mărșăluit la Belgrad în sprijinul etnicilor sârbi care au ridicat baricade pe principalele drumuri din nordul Kosovo.
Protestele au fost declanșate de arestarea ofițerului de poliție sârbo-kosovar Dejan Pantic. Acesta făcea parte dintr-un grup de ofițeri sârbi care au demisionat în masă și care susțineau că acordurile mediate de UE au fost încălcate de Kosovo.
Pantic a fost învinuit de terorism intern după ce a fost acuzat de comiterea unor atacuri asupra comisiei electorale din nordul Kosovo.
Manifestanții aprind rachete de semnalizare în timpul unui miting în sprijinul etnicilor sârbi, Belgrad, Serbia, 12 decembrie 2022.
Un protestatar arde un steag al Kosovo la Belgrad.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a făcut apel la dezescaladare atât din partea Kosovo, cât și din partea Serbiei, în timp ce președintele sârb Aleksandar Vucic a cerut desfășurarea de trupe sârbe în nordul Kosovo, alimentând temerile privind un nou război.
Sârbii kosovari au blocat drumul în apropierea satului Rudine, în Mitrovica de Nord, Kosovo, pe 11 decembrie.
Guvernul sârb, alături de Rusia, a refuzat să recunoască independența Kosovo și îl consideră parte a Serbiei, chiar dacă Belgradul nu deține controlul oficial asupra acestui stat. În total, 99 din cele 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite recunosc în prezent independența Kosovo, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și 22 din cele 27 de țări ale UE.
Forțele NATO de menținere a păcii din Germania trec pe lângă un baraj rutier instalat de sârbii kosovari în Rudare, pe 12 decembrie.
Camioane grele blochează drumul în apropierea satului Rudare, Kosovo, pe 12 decembrie.
Oficialii Uniunii Europene au mediat negocierile menite să normalizeze relațiile dintre Serbia și Kosovo încă din 2012.
Sârbii kosovari se încălzesc în apropierea satului Rudine, pe 13 decembrie.
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a declarat marți că Pristina va depune săptămâna aceasta cererea de aderare la Uniunea Europeană, un proces care se așteaptă să dureze ani, dacă nu chiar decenii, și care depinde de normalizarea relațiilor cu Serbia.