Kovesi a ieșit pe locul al doilea după un vot informal al ambasadorilor UE pentru postul de procuror-șef european

Laura Codruta Kovesi, fost procuror -șef al DNA, candidat la șefia parchetului european

Candidatul francez, Jean- Francois Bohnert, a adunat cel mai mare punctaj, 50 de voturi, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi, în urma votului de testare dat miercuri de către reprezentanții celor 22 de state care fac parte din structura Parchetului european.

Surse de la Bruxelles au declarat pentru Europa Liberă că tot pe pozitia a doua, la egalitate cu Kovesi, s-a plasat și candidatul Germaniei, Andres Ritter. Ambii au obținut 29 de voturi.

Surse diplomatice au declarat pentru Europa Liberă că, miercuri dimineață, ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a primit mandat de vot de la ministrul Tudorel Toader prin intermediul MAE. Nu ne-a fost comunicată și indicația de vot, însă, date fiind declarațiile și demersurile anterioare ale Guvernului român față de candidatura lui Kovesi, e de presupus că votul nu a fost unul favorabil.

Votul de miercuri nu este însă definitiv, ci doar pentru a vedea cum se poziționează statele membre, a declarat pentru Europa Liberă eurodeputatul Monica Macovei, atrăgând atenția că este un vot ”indicativ”, dar constituie un semnal.

” Votul de astăzi dat de COREPER, reprezentanții statelor membre pe lângă UE, a fost un vot indicativ, după care urmează negocieri între state. Votul final în COREPER se va da la o dată ulterioară, care nu a fost stabilită. Vor urma mai multe rânduri de voturi și de negocieri, nu e un vot final.

Este însă un semnal despre cum se plasează statele si cum se va negocia

​Aceste negocieri care vor avea loc între COREPER și Parlamentul European vor putea schimba situația”, a declarat Monica Macovei.

Pe 26 februarie vor avea loc audierile din comisia LIBE, unde se va exprima un vot, după care vor fi audieri în comisia de Control Bugetar, care la rândul ei va vota. Din aceste comisii va ieși un singur nume care va fi trimis conferinței președintilor grupurilor politice din Parlamentul european.

Negocierile decisive vor fi între reprezentanții statelor membre și Parlamentul european, unde decizia se ia cu majoritate simplă, în timp ce aceea din COREPER va fi secretă. Acest lucru, spun surse de la Bruxelles, va da posibilitatea reprezentantului statului român, Lumința Odobescu, să acorde un punctaj mic Laurei Codruța Kovesi.

Nu este limpede în ce măsură dosarul penal deschis de Secția specială pentru investigarea magistraților a afectat șansele Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european. Ea s-a plasat prima în urma selecției făcute de comisia formată din magistrați europeni.

Așadar, primul clasat după această primă rundă de voturi este candidatul francez Jean-Francois Bohnert. Născut în 1961, Bohnert este un magistrat militar, specializat în dreptul comercial.

A fost judecător în cadrul tribunalului special al forțelor franceze staționate în Germania, între 1993 – 1998, apoi reprezentant permanent al Franței în cadrul EUROJUST, Unitatea de Cooperare Juridică UE.

Numirea lui de către ambasadorii celor 22 de țări care acceptă autoritatea viitorului Parchet European este rezultatul unui intens lobby al Franței lui Emmanuel Macron, care încearcă să se poziționeze în perspectiva marilor schimbări ce vor interveni după alegerile europene din 26 mai și stabilirea compoziției viitoarei Comisii Europene. Franța, nu este un seceret, dorește funcția de procuror-șef european, Germania, pe cea de președinte al Băncii Centrale Europene.