Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, declară că a urmărit votul de miercuri din Senat, prin care aleșii din camera superioară a Parlamentului au adoptat un proiect de modificare a Codului Penal ce instituie un prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul și neglijența în serviciu.
„Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România”, explică procurorul șef european pentru Europa Liberă.
Your browser doesn’t support HTML5
Laura Codruța Kovesi reamintește că Biroul Procurorului European (EPPO, n.r.) a fost creat „pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale Uniunii Europene.”
Ca atare, atrage atenția procurorul șef al Uniunii Europene, „vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”.
Îți mai recomandăm Coaliția PSD-PNL-UDMR se dezice de tentativa de a adopta noua OUG 13. Liderii nu-și mai asumă pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciuDupă votul de miercuri, din Senat, liderii Coaliției au revenit și au spus că vor repara greșeala la Camera Deputaților.
Anterior, Ministerul Justiției precizase că pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei.
Coaliția de guvernare a decis aseară, după proteste ale societății civile, să susțină propunerea Ministerului Justiției (MJ) pentru dezincriminarea abuzului în serviciu la pragul de 9.000 de lei.
De precizat, că Ministerul trimisese proiectul la Parlament fără niciun prag, lăsând la latitudinea aleșilor să-l stabilească. Parlamentarii puterii propuseseră un prag foarte sus, de 250.000 de lei, chiar mai mare decât cel din OUG 13, din 2017, care a iscat proteste masive.
Îți mai recomandăm Coaliția declară că se mulțumește cu pragul de 9.000 lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu