„Există acum multe speculații cu privire la acest accident aviatic și la moartea tragică a pasagerilor avionului, inclusiv Evgheni Prigojin. Desigur, în vest, toate aceste speculații sunt prezentate dintr-un unghi binecunoscut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință de presă online, citat de The Guardian.
„Toate acestea sunt o minciună absolută, iar atunci când relatați despre această problemă ar trebui să vă bazați pe fapte. Încă nu există multe fapte. Ele trebuie stabilite în cursul anchetei.”
Peskov a adăugat că o anchetă asupra accidentului aviatic de miercuri seară, în care Vladimir Putin a spus că Prigojin și asociații săi au fost uciși conform informațiilor preliminare, continuă.
Președintele rus nu s-a întâlnit recent cu Prigojin, a adăugat Peskov.
El a mai spus că nu știe dacă Putin va participa la înmormântarea lui Prigojin, dar că președintele are „un program foarte plin”.
Peskov a mai spus că mercenarii Wagner nu au un statut oficial legal.
El a adăugat că Wagner a existat ca un grup care a adus o „mare contribuție” la campania militară a Rusiei în Ucraina și a lăudat „eroismul” luptătorilor săi.
Mercenarii Wagner au încercat în iunie să mărșăluiască pentru scurt timp spre Moscova, într-o revoltă menită să-i înlăture pe rivalii lui Prigojin de la Apărare, o rebeliune condamnată de Putin și numită „înjunghiere în spate” perfidă.
Analiştii spun că, în timp ce brandul grupului de mercenari Wagner va fi inevitabil slăbit de moartea liderului său, pe de altă parte succesele sale anterioare vor servi la inspirarea altor grupuri de mercenari afiliate statului rus să apară, deşi într-un format diferit, cu probabilitatea un control mai mare de la Kremlin.
„Acest proces poate implica, de asemenea, rebranding, iar companiile din orbita Wagner se pot împărți în entități separate pe baza ariei funcționale, care pot fi naționalizate sau menținute ca entități cvasi-independente”, a declarat pentru AFP Catrina Doxsee, director asociat și membru asociat la Proiectul Amenințări Transnaționale al Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
Președintele rus, spune Doxsee, a văzut în revolta din iunie cât este de „periculos” să ofere prea multă putere și responsabilitate unui singur om.
„Deși este probabil ca Rusia să încerce să perpetueze modelul PMC (companii private militare - n.r.) pentru politică externă și asistență în materie de securitate, este probabil ca piața PMC-urilor să se diversifice departe de monopolul Wagner pentru a preveni repetarea provocării lui Prigojin la adresa regimului”, a adăugat ea.
Avertismentele autocratului de la Minsk
Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat vineri că i-a avertizat pe șefii mercenari ruși Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin să fie atenți la posibile amenințări la adresa vieții lor și a insistat ca luptătorii Wagner să rămână în Belarus.
Președintele rus Vladimir Putin a promis inițial că va zdrobi revolta lui Prigojin din iunie, comparând-o cu tulburările din timpul războiului care au dus la revoluția din 1917, dar câteva ore mai târziu a fost încheiat un acord care să-i permită lui Prigojin și unora dintre luptătorii săi să plece în Belarus.
Prigojin, a spus Lukașenko vineri, a respins de două ori preocupările exprimate de liderul belarus cu privire la posibilele amenințări la adresa vieții sale.
Lukașenko a spus că în timpul revoltei l-a avertizat pe Prigojin că va „muri” dacă va continua să mărșăluiască spre Moscova, la care a spus că Prigojin ar fi răspuns: „La naiba cu asta, voi muri”.
Iar atunci când Prigojin și Utkin au venit să-l vadă, înainte să plece cu avionul Wagner, i-ar fi avertizat pe amândoi: „Băieți, aveți grijă”. Nu a fost tocmai clar din cuvintele lui Lukașenko, redate de agenția de presă de stat BELTA, când a avut loc această discuție și mai ales ce anume a justificat acel avertisment înainte să urce în avion.
Lukașenko, o veche cunoștință atât a lui Prigojin, cât și un aliat apropiat al lui Putin, spune că acesta din urmă nu are nimic de-a face cu prăbușirea avionului.
„Îl cunosc pe Putin: este calculat, foarte calm, chiar încet”, a spus Lukașenko. „Nu îmi pot imagina că Putin a făcut-o, că Putin este de vină”, a spus autocratul de la Minsk, contestat în propria sa țară și acuzat că a fraudat grosolan alegerile din august 2020 care i-au adus al șaselea mandat consecutiv la conducerea Belarusului.