La baza Mihail Kogălniceanu, Finlanda a început prima misiune NATO de la intrarea în Alianță
Un avion de luptă F-18 al Forțelor Aeriene Finlandeze la Baza Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, pe 11 iunie 2024.
Finlanda începe oficial, din această zi, prima misiune din NATO de la aderarea în Alianță, în aprilie 2023.
Cei aproximativ 90 de militari finlandezi şi cele șapte aeronave F-18 Hornet îi înlocuiesc în misiunile de poliție aeriană pe militarii din Turcia.
„Sunt sigur că, în timpul acestei misiuni sporite de poliție aeriană, integrarea noastră în NATO va face un mare pas înainte”, a spus Johan Anttila, comandantul escadrilei aeriene finlandeze Karelia.
Militarii finlandezi, printre ei piloți și personal tehnic, vor face misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române și ai Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii.
Misiunile de poliție aeriană au rolul de a apăra și asigura integritatea spațiului aerian al României, de a descuraja eventuale încălcări ale spațiului aerian din partea Rusiei, precum și de a îmbunătăți felul în care militari din țările NATO lucrează împreună.
Avioane de luptă F-16 și F-18 Hornet în timpul ceremoniei de la Baza Mihail Kogălniceanu.
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, la ceremoniile de la Baza 57 aeriană „Mihai Kogălniceanu” din județul Constanța, 11 iunie 2024.
„Prezența militarilor finlandezi în România este dovada faptului că legăturile dintre aliați, în ceea ce privește eforturile de consolidare a flancului estic, nu au fost niciodată mai puternice”, a spus ministrul.
De asemenea, tot pe 11 iunie încep lucrările la noua pistă de decolare-aterizare a bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, prima pistă cu destinație militară construită în România după 1990, potrivit Ministerului Apărării.
Baza din județul Constanța a început să fie modernizată și extinsă. În final, suprafața bazei va fi de circa 2.800 de hectare.
Întregul proiect are o valoare totală de aproximativ 12,173 miliarde de lei fără TVA, iar finalizarea acesteia este estimată „în aproximativ 240 de luni de la aprobarea acestuia, care a avut loc în anul 2021”, adică peste 20 de ani.