Cum a ajuns Lacul Balaton un loc de joacă al bogaților. Înalți oficiali maghiari au proprietăți în zonă

Lacul Balaton a fost dintotdeauna o atracție turistică în timpul sezonului estival, dar numărul turiștilor a scăzut drastic anul acesta.

LACUL BALATON, Ungaria - În cea mai aglomerată zi a verii la Balaton, cel mai mare lac din Europa Centrală și de Est, aproximativ 500 de bărci cu mii de membri ai echipajului se prăjesc sub soarele fierbinte, în timp ce sute de spectatori privesc de pe mal.

Un eveniment anual, care are loc timp de câteva zile în preajma primei luni pline din iulie, regata Blue Ribbon este cel mai mare eveniment de navigație din Ungaria, atrăgând mulțimi de turiști și marinari, care concurează în jurul lacului lung de 79 de kilometri.

Anul acesta nu este diferit: mulțimea se adună în Balatonfured, un oraș balnear de pe malul de nord al Balatonului, unde începe și se termină cursa. Cu mult înainte ca iahturile să plece la 11 dimineața, negustorii și vânzătorii erau ocupați să pregătească înghețată și băuturi pentru mulțime, care acum se înăbușă în soarele amiezii.

Din cauza restricțiilor de călătorie, a penuriei de combustibil, apoi a prăbușirii forintului maghiar, lacul Balaton a devenit din ce în ce mai popular în timpul pandemiei, ceea ce a dus la o creștere uriașă a prețurilor. Afacerea din ce în ce mai profitabilă de la Balaton, supranumit Marea Ungariei în țara fără ieșire la mare, a dus la construirea de noi hoteluri masive, plaje artificiale și cluburi private de navigație.

Însă popularitatea lacului, schimbarea lui spre a servi turiști mai înstăriți, plus inflația fulgerătoare din Ungaria, au făcut ca gustările pe plajă, ca să nu mai vorbim de cazare la prețuri accesibile, să devină un lux pentru ungurul obișnuit. Chiar și mulți localnici nu își mai permit să locuiască acolo: unii nu au de ales decât să se mute.

Cursa Blue Ribbon de pe Lacul Balaton, iulie 2019.

Într-o gară de pe cealaltă parte a lacului, în orașul Balatonfoldvar, o familie canadiană își așteaptă trenul. Mama are legături cu Ungaria și, acum vreo 30 de ani, își petrecea verile aici, lângă lac. Ea confirmă ceea ce spun mulți unguri: Balatonul nu mai este ieftin.

Prețurile în jurul lacului au crescut cu până la 15 la sută. Mâncarea de plajă, cum ar fi langoș, și-a dublat, în unele locuri, prețul. Rata oficială a inflației din Ungaria a trecut de 10% după pandemia de coronavirus și este acum la 20%, după ce a atins un vârf de 26% în ianuarie.

O familie străină, mai ales canadiană, este o priveliște destul de neobișnuită la Balaton. În Balatonfured, mai puțin de un sfert dintre turiști erau din afara Ungariei în 2022, comparativ cu 81% în Budapesta. Pentru turiștii străini și maghiari, multe destinații din Bulgaria, Grecia și Italia sunt acum mai ieftine decât Lacul Balaton, cu prețul mediu al camerelor în jur de 67 de euro pe noapte.

Și dacă nu ești bogat, nici să nu te gândești să cumperi o casă. Prețurile proprietăților din oraș au ajuns Budapesta din urmă, spune Fatime Major Bekefi, agent imobiliar din Balatonfured. În timp ce populația locală a orașului este în declin din 2016, mulți unguri bogați și-au cumpărat acolo a doua sau a treia locuință.

Promenada din Balatonfured, care anterior era plină de baruri tradiționale și restaurante de familie, găzduiește acum o nouă cramă organică, cu pereți de sticlă, mai multe cluburi de noapte și o cafenea renumită cu produse de patiserie și sandvișuri delicioase. În timp ce aceste unități mai exclusiviste au avut întotdeauna o clientelă în Balatonfured, le înlocuiesc din ce în ce mai mult pe cele mai modeste.

Turiștii se adună pe malul lacului Balaton, la festivalul de pește și vin din vara lui 2019.

„Mulți oameni s-au mutat”, explică Major Bekefi. „Nu numai din cauza prețurilor, ci și din cauza mulțimilor [de turiști] care au venit în Balatonfured”. Agenta imobiliară s-a născut și a crescut în Balatonfured și și-a deschis afacerea, Balaton World of Property, în urmă cu nouă ani.

„Era un oraș mic. Dar, odată cu numărul de oameni care vizitau, nu mai are același caracter. Mai ales vara", spune ea. Mulți dintre localnici, notează experta, au ajuns să se mute în satele din jur.

Cu prețurile majorate la proprietăți și ratele ipotecare mari, tinerii localnici se luptă să cumpere proprietăți în Balatonfured, majoritatea fiind nevoiți să închirieze. Nici asta nu este ușor, spune Major Bekefi, deoarece „sunt puține proprietăți de închiriat, iar prețurile sunt în creștere”.

Multe dintre proprietățile de închiriat de pe piață vizează turiștii și se încadrează în categoria de lux, cu chirie de până la 400.000 de forinți (1.030 euro) pe lună. „Un cuplu din Balatonfured nu câștigă atât de mult”, a adăugat ea, subliniind că apartamentele care costă aproximativ jumătate din această sumă sunt cele mai căutate.

Cu localnicii scoși de pe piață, mulți proprietari și-au pus speranțele în cumpărătorii străini. Totuși, asta este în zadar, spune Major Bekefi. „Străinii veneau aici pentru că părea mai ieftin. Dar nu mai este", a spus ea.

De sus, lacul apare ca o fâșie albastru-turcoaz, prinsă între câmpuri și păduri verzi luxuriante, în timp ce de pe plajele de pe mal, Balatonul poate arăta ca o mare, în ciuda faptului că are doar 14 kilometri în diametru în punctul său cel mai lat.

Partea de nord a lacului este cunoscută pentru munți și podgorii, în timp ce partea de sud, mai plată, este populară pentru plajele sale puțin adânci. Amplasate de-a lungul lacului, există sate-bijuterii, care le prezintă vizitatorilor biserici medievale și case tradiționale inedite.

Satul Csopak

Problema nu este doar că localnicii nu pot cumpăra proprietăți în acest paradis maghiar. Mulți nici măcar nu pot merge la plajă. Majoritatea plajelor din Balaton sunt acum private, cu taxe de intrare variind de la câteva sute la 10.000 de forinți (26 de euro).

Băuturile răcoritoare sunt vândute la suprapreț. Pentru persoanele cu un salariu net de 240.000 de forinți (620 euro) pe lună, media pentru zonă conform datelor din 2020, aceste plaje private sunt în mare parte inaccesibile.

Potrivit lui Roland Molnar, președintele Asociației Tineretului Defavorizat din Veszprem, oraș aflat la doar 14 kilometri de Balaton, mulți tineri sau oameni cu venituri mici nu mai ajung la lac.

Potrivit unui sondaj din 2016, doar aproximativ jumătate dintre copiii care cresc lângă Balaton știu să înoate. Molnar, care a crescut într-o casă de copii, spune că mulți copii din localitate nu ar putea pleca în vacanță pe malul lacului, dacă nu ar fi taberele organizate de guvern sau de biserici.

Roland Molnar

În ultimele decenii ale epocii comuniste, vacanța la Balaton era un privilegiu: principala stațiune pentru membrii Partidului Muncitoresc Socialist Maghiar a fost în orașul Aliga, în partea de lac cea mai apropiată de Budapesta.

Clădirile în stil sovietic, încă prezente, i-au găzduit, printre alții, pe prim-miniștrii comuniști Matyas Rakosi și Janos Kadar. Aici au stat chiar și liderul sovietic Nikita Hrușciov în 1959, cosmonautul sovietic Yuri Gagarin în 1961 și președintele cubanez Fidel Castro în 1972.

Această exclusivitate rămâne astăzi - dar atinge noi apogeuri. „Mai mult Balaton, mai puțin Bruxelles”, a scris în 2020 pe Facebook premierul de dreapta Viktor Orban, în timp ce stătea la o proprietate din satul Felsoors, deținută de ginerele său, Tiborc Istvan.

Familia lui Orban nu este singura. Mulți politicieni din partidul la guvernare Fidesz și familiile lor dețin proprietăți în apropierea lacului: fostul ministru al Justiției Judit Varga are trei proprietăți în satul Balatonhenye, în timp ce actualul ministru de externe Peter Szijjarto deține trei în orașul Balatonederics.

Potrivit rapoartelor din presa maghiară, persoane apropiate Fidesz au fost implicate în zeci de noi proiecte de construcție în jurul lacului, inclusiv hoteluri, cluburi de iaht și plaje.

Printre aceste noi dezvoltări se numără un club de navigație în Balatonfoldvar, un oraș de pe țărmul sudic, de unde pleacă trenuri către Budapesta din oră în oră. În fața uneia dintre cele două plaje ale orașului, există un club de navigație privat neterminat, care a fost susținut de primarul orașului, un ales Fidesz. Dacă va fi finalizat, clubul privat ar putea monopoliza o parte a plajei.

La putere din 2010 și încă popular în rândul majorității maghiarilor, Orban și partidul său Fidesz au fost acuzați, de critici din țară și din străinătate, de subminarea democrației și corupție. În 2022, Parlamentul European a descris Ungaria drept o „autocrație electorală”.

Mulți localnici luptă împotriva transformării lacului Balaton într-un loc de joacă pentru bogați. „Plaja aparține celor care merg pe plajă”, consideră Karoly Herenyi, marinar, rezident local și fost președinte interimar al Forumului Democrat Maghiar de stânga.

Herenyi spune că planul inițial pentru un club de navigație mai mic, al doilea din oraș, a fost formulat pentru prima dată în 2003, dar a fost abandonat în 2010. În 2019, imediat după alegerile locale, a apărut o idee nouă, mai ambițioasă, cu un plan pentru 175 de bărci.

Herenyi este președintele Asociației pentru un Balatonfoldvar Zâmbitor, o organizație civică care dorește menținerea orașului locuibil pentru localnici. Grupul a oprit cu succes în instanță construcția clubului de navigație, pe motiv că susținătorii săi nu s-au consultat cu populația locală și nu au elaborat un plan de impact asupra mediului.

„Acest port de navigație în construcție nu are licență sau bază legală. A fost construit împotriva legii", a spus el, adăugând că administrația orașului caută modalități de a-l legaliza retroactiv.

Karoly Herenyi

Între timp, asociația lor caută modalități legale de renovare a plajei prin îndepărtarea celor două cheiuri construite pentru clubul de navigație. Plaja atragea 40.000 de oameni pe an, spune Herenyi. Momentan intrarea este gratuită, iar într-o după-amiază fierbinte de iulie sunt doar câteva zeci de oameni.

„În general, sunt mai puțini oameni”, a spus Herenyi. „Nu doar din cauza clubului de navigație, ci și pentru că oamenii au rămas fără bani. Mai ales cu inflația la alimente în jur de 35-40 la sută, oamenii nu își pot permite să vină."

Herenyi subliniază, de asemenea, că, făcând plaja gratuită, orașul a pierdut în jur de 4 milioane de forinți din venituri potențiale din taxa de intrare, care înainte era de 1.000 de forinți (aproximativ 2,6 euro) de persoană, o sumă accesibilă pentru ungurii de rând.

În ceea ce privește clubul de navigație neterminat, dacă vor fi forțați să-l închidă, proprietarii îl vor muta în Csopak, o locație pe malul lacului unde se construiește un alt port, în ciuda obiecțiilor locale, spune Herenyi, citând o sursă anonimă, apropiată de Fidesz.

Localnicii din Balaton sunt, de asemenea, îngrijorați de efectele pe care le-ar putea avea noile dezvoltări imobiliare asupra mediului. Construirea portului de agrement ar avea consecințe asupra mediului din întregul lac, spune Herenyi.

Experții au avertizat de mult asupra efectelor poluării asupra florei și faunei lacului, care găzduiește nenumărate specii pe cale de dispariție, și despre pericolele menținerii nivelului apei la un grad ridicat artificial, ceea ce poate crește riscul de inundații. „Lacul Balaton este în stare gravă”, a declarat Andras Zlinszky, limnolog și conservaționist, pentru Europa Liberă.

Bărcile din portul Keszthely, pe lacul Balaton.

Andrea Tarrone Gyarmathy, proprietar de apartament și rezident local, și Lorant Csomai, fondatorul unei cafenele new-wave din Lovas, un sat de lângă Balatonfured, sunt ambii membri ai unui ONG local de mediu, Coaliția pentru Marile Lacuri, și critică noile construcții.

„Apa este rinichiul acestei regiuni. Dacă încetează să funcționeze corespunzător, va provoca daune mediului, precum și prejudicii sociologice și economice", a spus Csomai, care a candidat ca independent pentru consiliul municipal din Lovas în 2019.

Nu este vorba doar de efectele proiectelor de construcții noi, ci și de traficul crescut din zonă. „[Unii] oameni care acum se mută aici conduc 250 de kilometri în fiecare zi până la locurile de muncă din capitală sau din alte orașe mari”, a spus Csomai.

Potrivit lui Csomai și Tarrone Gyarmathy, problemele de mediu au fost ignorate de guvern. „Ei ne iau oportunitatea de a vorbi despre problemele de mediu”, a adăugat Csomai. „Și astfel, au creat șansa de a jefui Bazinul Carpatic de resursele și comorile sale naturale.”

Împreună cu Coaliția pentru Marile Lacuri, cei doi caută să educe localnicii, precum și turiștii și companiile, despre efectele acestor construcții asupra mediului. „[Restricțiile] ar fi trebuit revizuite în urmă cu 20 de ani. Solicităm [companiilor de construcții] să se oprească, să se regândească, să calculeze efectele asupra mediului și apoi să țină cont de aceste calcule”, a spus Tarrone Gyarmathy.

Deocamdată, mulțimile încă se adună la Balatonfured pentru regata de vele. În 2022, orașul avea 13.000 de locuitori și era a cincea cea mai populară destinație turistică din Ungaria, cu aproape 100.000 de nopți petrecute de turiști în fiecare an.

Există însă semne că prețurile mari încep să-i alunge pe turiști. În această vară, turismul în jurul lacului a scăzut cu 40 la sută, potrivit rapoartelor presei maghiare.

În calitate de proprietară a mai multor apartamente de vacanță, Tarrone Gyarmathy spune că, în acest an, camerele ei sunt rezervate doar până la jumătatea lunii august. În 2022, spune ea, toate apartamentele ei erau încă din iunie rezervate pentru toată vara.

„Pentru cine sunt construite aceste hoteluri masive?”, întreabă femeia. Ungurii care au suficienți bani de cheltuit aici au cumpărat deja proprietăți, spune ea, sau vor pleca în străinătate, în timp ce oamenii mai puțin înstăriți nu au bani de cheltuit pe vacanțe costisitoare din cauza inflației.

Dacă bula din Balaton se va sparge, afaceriștii locali sunt îngrijorați că - la fel ca și în cazul prețurilor și a supraaglomerării - ei vor fi cei care vor trebui să se înfrunte cu consecințele economice și să o ia de la capăt.