Laura Codruța Kovesi: Au fost înregistrate primele cazuri la Parchetul European

Laura Codruța Kovesi a declarat că va colabora cu procurorii din statele membre UE

În discursul ținut în ziua în care Parchetul European (EPPO) începe efectiv să funcționeze, chiar și fără toți procurorii delegați numiți în funcție, șefa instituției, Laura Codruța Kovesi, a spus că toate infracțiunile cu bani europeni care vor fi comise după 1 iunie vor intra în jurisdicția parchetului pe care îl conduce. Kovesi a estimat că numărul de cazuri pe care le va avea de rezolvat Parchetul European va fi în jur de 3000 pe an.

Întrebată despre refuzul Sloveniei de a recunoaște cei cei doi candidați la EPPO, Kovesi a spus că nimeni nu va opri activitatea acestei instituții, care, în opinia e,i va fi una independentă.

Nimeni nu va opri Parchetul European să muncească. Chiar dacă un stat european nu va propune procurori europeni. În viziunea mea acesta este lipsa unei colaborări sincere. În opinia mea aceasta este o problemă locală sensibilă și subminează încrederea, funcționarea eficientă a sistemului de management și control pentru UE în Slovenia”, a răspuns Laura Kovesi la o întrebare pusă de un jurnalist.

Procurorul general european a spus că va fi imposibil ca parchetul să se ocupe de toate cazurile, dar nu și-a propus să lase la urmă cazurile din Slovenia.

Pe baza a ceea ce am primit de la statele membre, noi estimăm că numărul de cazuri de la Parchetul General Eruopean va fi undeva la 3.000 de cazuri. Primul caz a fost din Germania și am înregistrat și cazuri din Italia. Deci avem deja acum două situații. În primul rând, dorim să înregistrăm cazurile care erau în curs în statele membre și acele situații în care putem prelua aceste cazuri. Aceasta înseamnă că putem lua cazurile în detaliu și putem continua ancheta pe baza unor criterii obiective. Dar este important să spunem că toate infracțiunile care vor fi comise după 1 iunie 2021 vor fi în puterea Parchetului European să fie anchetate, pentru că avem o jurisdicție obligatorie”, a mai spus Kovesi.

Îți mai recomandăm Parchetul European condus de Kovesi își intră de azi în pâine | Problemele pe care le are de înfruntat

Inițial, Ungaria se afla printre cele 5 țări care nu au vrut să participe la Parchetul European. Kovesi a anunțat că de curând Ungaria a semnat un acord de lucru cu EPPO.

Pentru statele membre neparticipante vom continua să cooperăm cu colegii noștri procurori. Vom folosi instrumentele legale care sunt încă utilizate în toate țările UE. Sper că munca noastră îi va convinge să se alăture. Dar, în cele din urmă, aceasta este o decizie politică, noi suntem procurori, deci nu putem comenta acest lucru. Am început să purtăm un dialog cu toți colegii noștri din aceste cinci state membre neparticipante și am semnat deja un acord de lucru cu Ungaria. Și sper în curând că vom fi de partea tuturor celorlalte state membre participante”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Alături de România, la EPPO mai participă următoarele țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.

Parchetul European va investiga infracțiunile care afectează bugetul UE – inclusiv frauda, corupția, spălarea banilor și frauda transfrontalieră în domeniul TVA. EPPO va colabora cu autoritățile naționale de aplicare a legii și va coopera îndeaproape cu alte organisme ale UE, cum ar fi Eurojust, Europol și OLAF.

EPPO va remedia deficiențele existente în prezent și va combate fraudarea fondurilor UE în cazurile care depășesc pragul de 10.000 euro.