Nepoții noștri nu ne vor ierta niciodată: Lech Walesa spune că acum este momentul pentru a decide viitorul Rusiei

„Întreaga lume s-a unit împotriva Rusiei. Niciodată nu a fost așa", a declarat Lech Walesa la Washington.

Fostul președinte polonez Lech Walesa, care a fost la mijlocul lui februarie în capitala SUA cu un mesaj pentru americani privind importanța continuării sprijinului lor pentru Ucraina, spune că lumea are în prezent o ocazie unică de a forța o schimbare politică în Rusia, ocazie pe care nu ar trebui să o lase să treacă.

Walesa a subliniat, în timpul unei rare apariții publice, că, în timp ce ucrainenii luptă „cu curaj", iar țările occidentale se implică pentru a ajuta, lupta pentru a prelua narațiunea prin ceea ce el a numit „propagandă pașnică" este adevărata cheie a victoriei.

Liderul sindical în vârstă de 80 de ani, devenit politician și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat că a mers la Washington în principal pentru a sublinia importanța de a stăpâni spațiul informațional și pentru a încuraja țara să nu se retragă din rolul său de lider.

Numeroase civilizații din trecut s-au prăbușit pentru că, undeva pe parcurs, au uitat de conducere, iar noi ne îndreptăm în această direcție. Ne vom distruge civilizația dacă Statele Unite nu-și reiau rolul de lider."
-- Lech Walesa

„Întreaga lume s-a unit împotriva Rusiei. Nu a fost niciodată așa. Este marea noastră șansă de a pune în sfârșit ordine în această lume", a declarat Walesa într-un discurs rostit pe 8 februarie la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank din Washington.

Walesa a spus că soarta a dat Statelor Unite rolul de lider în confruntarea cu aceste provocări și că acestea nu se pot retrage acum.

„Nepoții noștri nu ne vor ierta niciodată" dacă acest lucru se va întâmpla, a spus el.

Cofondatorul mișcării poloneze Solidaritatea, care a fost între 1990 și 1995 primul președinte postcomunist al Poloniei, a declarat că a luptat împotriva Uniunii Sovietice și a Pactului de la Varșovia în urmă cu peste 40 de ani în principal cu ajutorul informațiilor și a încurajat Statele Unite să facă o treabă mai bună „luptând cu propaganda" împotriva actualului regim al președintelui rus Vladimir Putin.

Aceasta include tactici precum publicarea de date despre numărul de soldați ruși uciși și mutilați în război și despre poveștile din spatele acestor pierderi. Rușilor obișnuiți trebuie să li se reamintească faptul că este posibil ca vecinii lor sau fiii vecinilor lor să nu mai fie în viață pentru că au fost trimiși să „moară pentru Putin".

Filmele occidentale ar trebui să-i ajute pe ruși să „internalizeze ceea ce trebuie făcut".

În deceniile de când a părăsit politica, Walesa a fost un campion al democrației și al statului de drept, încurajând fostele țări comuniste din Europa de Est să urmărească progresul prin mijloace democratice. Walesa a fost sărbătorit la Washington în 1989 ca fiind omul care a făcut mai mult decât orice altă persoană pentru a doborî comunismul în Europa de Est și s-a adresat Congresului, într-o sesiune comună Congresului.

Nu a existat prea multă publicitate pentru actuala sa vizită și nu a existat niciun indiciu că a făcut o oprire la Capitoliul SUA pentru a face lobby pentru pachetul de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari propus de președintele Joe Biden pentru Ucraina, care este blocat de cererile parlamentarilor republicani ca pachetul de măsuri să fie însoțit de schimbări profunde în politica internă de frontieră.

Purtând o insignă la rever cu culorile albastru și galben ale steagului ucrainean, el a declarat audienței că ajutorul militar trebuie să continue, în timp ce se îngrijorează de faptul că America își abandonează rolul de lider.

„Numeroase civilizații din trecut s-au prăbușit pentru că undeva pe parcurs au uitat de leadership, iar noi ne îndreptăm în această direcție. Ne vom distruge civilizația dacă Statele Unite nu-și reiau rolul de lider", a declarat el.

Cu alegerile prezidențiale din SUA la orizont și cu posibilitatea ca alegătorii să îl aleagă pentru a doua oară pe populistul Donald Trump și să aprobe agenda sa naționalistă, Walesa a avertizat, de asemenea, împotriva demagogilor, spunând că atunci când există o lipsă de soluții oferite, acest tip de lider tinde să urce la putere.

El a spus că Polonia „a făcut o alegere proastă" - o referire la partidul Lege și Justiție, care a guvernat Polonia timp de opt ani cu o agendă conservatoare, naționalistă și uneori antieuropeană, până când a pierdut majoritatea în parlament în octombrie.

El i-a îndemnat pe americani să evite greșelile făcute de Polonia, adăugând: „Și în țara dumneavoastră văd că se fac niște alegeri proaste".