Legăturile familiei Biden cu România. Omul de afaceri Popoviciu i-ar fi plătit milioane de dolari lui Hunter Biden ca să scape de pușcărie

Puiu Popoviciu, fost client al firmei de avocatură a lui Hunter Biden, trăiește în Marea Britanie.

Dosarul de evaziune fiscală deschis pe numele fiului președintelui SUA, Hunter Biden, e a doua anchetă majoră care îl vizează. În septembrie, el a fost acuzat de procurori că a mințit în formularul de achiziție a unei arme, în 2018.

De numele lui Hunter Biden se leagă multe alte acuzații apărute în urma unei serii de investigații conduse de James Comer, președintele Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților, acuzații care nu au ajuns, însă, pe masa procurorilor.

Hunter Biden ar fi primit bani de la firme din mai multe țări folosindu-se de influența tatălui său, Joe Biden, pe vremea când acesta din urmă era vicepreședintele SUA.

Iar aceste legături de afaceri ajung și în România.

În mai 2023, în Camera Reprezentanților a SUA a fost prezentat un memorandum, rezultat al unei investigații privind afacerile lui Hunter Biden, fiul președintelui Joe Biden.

Raportul prezenta o serie de tranzacții financiare care sugerau că firmele lui Hunter Biden ar fi primit bani de la cetățeni români și chinezi, pe vremea când Biden senior era vicepreședintele SUA.

Firele afacerilor lui Biden junior au dus în România la omul de afaceri Gabriel Aurel Popoviciu, cunoscut sub numele de Puiu Popoviciu. Condamnat la șapte ani de închisoare pentru corupție, în Dosarul Băneasa, în 2017, Popoviciu a fugit în Marea Britanie înainte de pronunțarea sentinței. Instanțele britanice au refuzat extrădarea sa.

Ce spune „raportul Comer”

Memorandumul susține că acțiunile întreprinse în România de familia Biden și de asociații săi „poartă indicii clare ale unei scheme de trafic de influență” din 2015 până în 2017.

„În timp ce vicepreședintele Biden ținea prelegeri României despre corupție și etică, Hunter Biden a primit – prin partenerul său de afaceri, Rob Walker — peste un milion de dolari de la o companie controlată de un individ român acuzat de corupție (Gabriel Popoviciu)”, scrie în raport.

Vicepreședinte al SUA, în 2014, Joe Biden a vizitat România. Discursul său adresat românilor a fost axat pe lupta anticorupție.

La vizita din 2014 în România, vicepreședintele Joe Biden s-a adresat prim-ministrului României, judecătorilor, procurorilor și Parlamentului cu un discurs vehement anticorupție.

Biden a comparat corupția cu un cancer care erodează credința cetățeanului în democrație, diminuează instinctul pentru inovație și creativitate.

În momentul discursului vicepreședintelui Biden, procurorii români anchetau un dosar de corupție, care îl viza pe Puiu Popoviciu, se menționează în memorandum.

Un an mai târziu, în septembrie 2015, vicepreședintele Biden l-a întâmpinat la Casa Albă pe președintele României, Klaus Iohannis. Tema anticorupție a revenit în discursurile celor doi oficiali.

Vicepreședintele Biden a salutat eforturile președintelui Iohannis în lupta împotriva corupției, pentru consolidarea statului de drept ca mijloc de „consolidare a securității naționale și promovarea investițiilor și a creșterii economice mai mari”.

La cinci săptămâni după această întâlnire de la Casa Albă, o firmă cipriotă deținută de Puiu Popoviciu, Bladon Enterprises Limited (Bladon Enterprises), a început să vireze bani în contul unei firme deținute de un asociat al lui Hunter Biden, Robinson Walker LLC. Datele prezentate în memorandumul anchetei republicanilor prezintă fiecare tranzacție în parte.

Raportul Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților a SUA îl acuză pe Hunter Biden că a făcut afaceri în mai multe țări folosindu-se de influența tatălui său, pe vremea când Joe Biden era vicepreședintele SUA.

Din noiembrie 2015 până în mai 2017, Puiu Popoviciu, prin firma sa cu sediul în Cipru, Bladon Enterprises, a virat trei milioane de dolari în contul Robinson Walker LLC.

Destinatarii finali ai unei părți din banii virați de Popoviciu ar fi fost, conform anchetei Camerei Reprezentanților a SUA, membrii familiei Biden. E vorba despre 1.038.627,08 dolari.

În memorandum se menționează că 16 dintre aceste 17 plăți au fost făcute în timp ce Joe Biden era încă vicepreședinte al SUA și că banii au fost apoi trimiși către James Gilliar (fost partener de afaceri al lui Hunter Biden), Hunter Biden, Hallie Biden, companii legate de Hunter Biden, cum ar fi Owasco P.C. și RSTP24 II și către „un cont bancar Biden necunoscut”.

În raportul Comer sunt prezentate copii după tranzacțiile bancare dintre firma lui Puiu Popoviciu, Bladon Enterprises și Robinson Walker LLC, a partenerului de afaceri al lui Hunter Biden.

Iar România nu a fost singura țară în care Hunter Biden a avut afaceri. În același raport sunt aduse dovezi că fiul actualului președinte ar fi primit milioane de dolari de la companii din China, Ucraina, Mexic, Oman și Kazahstan.

Legăturile de afaceri dintre Puiu Popoviciu și Hunter Biden

Legăturile dintre Puiu Popovici și Hunter Biden au ieșit la iveală în 2019, anterior memorandumului menționat mai sus. Dar informațiile concrete privind banii primiți de familia Biden au venit abia după investigația Camerei Reprezentanților a SUA.

Din memorandum reiese că Hunter Biden, prin firma lui de avocatură, a fost angajat de Puiu Popoviciu în 2015, iar plățile ar fi venit în urma acestui contract. Doar că banii ar fi trebuit virați, în baza contractului, în conturile firmei de avocatură a lui Hunter, Boies Schiller Flexner LLP, și nu în cele ale partenerului său de afaceri. Raportul nu explică și natura exactă a afacerilor dintre cei doi.

Jurnaliștii de la Daily Mail au aflat însă de ce l-ar fi angajat Puiu Popoviciu pe Hunter Biden - ca să scape de închisoare.

Iar persoana prin care Biden jr. promitea să influențeze soarta omului de afaceri român în dosarul de corupție care îl viza era un fost director FBI.

Informații au ajuns în presă după ce au fost recuperate date dintr-un laptop folosit de Hunter Biden și aruncat.

E-mailurile obținute arată că Hunter Biden l-a contactat, în iunie 2016, pe fostul director FBI Louis Freeh în legătură cu problema lui Puiu Popoviciu. Dosarul de corupție ale acestuia din urmă fusese deschis de DNA după ce omul de afaceri ar fi achiziționat terenurile fermei Băneasa la un preț sub piață.

Într-un e-mail din 18 iunie 2016, Hunter Biden i-a spus lui Freeh – pe atunci partener la firma de avocatură Freeh, Sporkin & Sullivan din Delaware – că el crede că Popoviciu este „un om bun, care este foarte prost tratat de un sistem de justiție românesc suspect”.

Louis Freeh, fost director FBI, i-a promis lui Hunter Biden că va face toate eforturile pentru a-l ajuta pe Puiu Popoviciu.

„Timpul este esențial și clientul meu nu s-a împotrivit niciodată să aducă orice echipă de care are nevoie, cu orice preț, pentru a obține dreptate”, sunt extrase publicate de jurnaliștii de la Daily Mail.

„Îl voi vedea joi pe bunul meu prieten Ron Noble (fostul Secretar General Interpol), la New York”, i-a scris Freeh lui Hunter la trei zile după e-mailul inițial, „și cel mai probabil îl cunoaște pe acest procuror DNA [Direcția Națională Anticorupție Română], Laura Codruta Kovesi, foarte bine. Lasă-mă să vorbesc cu el și să văd ce posibilități ar fi să mă întâlnesc cu ea și să inițiez un dialog care ar remedia situația”, relatează Daily Mail.

Într-un alt email, obținut de jurnaliștii de la The Post, fostul șef al FBI a sugerat că Popoviciu are valoare pentru forțele de ordine americane.

„Am avut conversații cu șeful diviziei criminale a FBI și există un interes sincer al Biroului în a-l întâlni și a-l informa pe Gabriel (Puiu Popoviciu, nr. red) cu privire la alte chestiuni despre care ar putea fi dispus să discute”, scria fostul director FBI, într-un email lui Hunter Biden.

Freeh nu a explicat care sunt acele „alte chestiuni”.

Pe 17 mai 2016, cu o lună înainte ca Hunter Biden să-l contacteze pe Freeh, asociatul acestuia la firma de avocatură, Michael Gottlieb, a dezvăluit într-un e-mail că a luat legătura cu trimisul american de atunci în România, Hans Klemm, în efortul de a ajuta la intermediarea unei întâlniri cu procurorii români. Informațiile apar în The New York Post.

Într-un schimb e emailuri între Hunter Biden și Louis Freeh - fost șef al FBI - apare și numele fostului ambasador al SUA în România, Hand Klemm.

„Am luat legătura cu Klemm și l-am rugat să ne ajute să intermediam întâlnirea”, a scris Gottlieb. În acel moment, Hunter Biden i-a sugerat lui Gottlieb că era „timpul să adunăm o echipă de profil mai înalt care să poată vorbi despre nedreptatea de aici... Mike, aveam de gând să mă adresez judecătorului Freeh și dacă vă puteți gândi la alții cu aceeași poziție, cred că acum este momentul să le expunem situația și să vedem dacă sunt dispuși să ajute.”

„Voiam să vă mulțumesc din nou pentru că ni l-ați recomandat pe Gabriel (Puiu Popoviciu, n. red) și am încheiat cu el un contract de reprezentare”, i-a scris Freeh lui Hunter Biden, pe 8 iulie 2016, la două săptămâni după ce Popoviciu a fost condamnat, pe fond, la nouă ani de închisoare.

„Mă întâlnesc cu el duminică la Paris și apoi ne vom desfășura la București și ne vom apuca de treabă”, a mai adăugat Freeh, după cum relatează Daily Nail.

„„Avem o problemă de temporizare a momentului în care luăm contact cu DNA și SRI [Serviciul Român de Informații] și vom stabili o strategie cu Gabriel săptămâna viitoare. Din fericire, am reușit să aducem în echipa noastră un fost delegat FBI la București - este româno-american - care este un vorbitor fluent (de română, n. red) cu excelente contacte în SRI. S-ar putea să încercăm să-l vedem și pe ambasador”, a concluzionat fostul director FBI într-un email către Hunter Biden.

Niciuna din aceste manevre nu a dat roade. Popoviciu a fost condamnat definitiv, în 2017, la șapte ani de închisoare.

Când poliția a ajuns la domiciliul său pentru punerea în execuție a mandatului de arestare Puiu Popovici fugise deja în Marea Britanie.

Dosarul Băneasa

Puiu Popoviciu a fost un prosper om de afaceri al României post decembriste, cu investiții imobiliare, în principal. Potrivit unor dezvăluiri făcute de Antena 3, Popoviciu ar fi avut acces la cercuri selecte și la afaceri importante pentru că mama lui a fost croitoreasa Elenei Ceaușescu. Mai mult, Puiu Popoviciu s-a căsătorit cu fata lui Ion Dincă, un marcant membru al protipendadei ceaușiste, zis și „Te-leagă”.

În august 2017, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de șapte ani închisoare în dosarul Băneasa, după ce o firmă a sa a cumpărat la preț subevaluat un teren de 224 de hectare în nordul Capitalei, teren pe care a dezvoltat, ulterior, Complexul Băneasa.

Legăturile lui Puiu Popoviciu cu fostul regim comunist sunt strânse. Mama sa ar fi fost croitoreasa Elenei Ceaușescu, iar soția sa este fiica unui fost demnitar comunist, Ion Dincă.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2000-2004, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară(USAMV) București, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 de hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

DNA a evaluat cele 224 de hectare la 180 de milioane de dolari, iar judecătorii au pus poprire pe conturile lui Puiu Popoviciu pentru a acoperi paguba.

Prejudiciul cauzat USAMV București calculat de procurori este de 619.472.218 lei (134.667.873,4 dolari, la cursul din decembrie 2023).

Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în numele statului român, solicitând revenirea terenului în suprafață de 224 ha în proprietatea publică a statului.

Popoviciu a plecat din țară cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței și s-a stabilit la Londra, în Marea Britanie.

La finalul lui 2018, același complet de judecată de la Curtea de Apel București a stabilit că cele 224 de hectare de teren din nordul capitalei, ajunse în proprietatea unei companii controlate de multimilionar, se întorc la stat.

În iunie 2020, instanța supremă a anulat sentința prin care statul trebuia să ia înapoi terenul și a decis rejudecarea procesului.

În decembrie 2022, Puiu Popoviciu a depus o cerere de revizuire a sentinței, la Curtea de Apel București, iar decizia instanței, din mai 2023, a fost de rejudecare a cauzei pe fond și de suspendare a sentinței date de Înalta Curte.

O lună mai târziu, aceeași instanță a anulat mandatul european de arestare emis pe numele lui Puiu Popoviciu, și a dispus ca procesul penal ce va fi reluat să fie contopit cu cel civil, nefinalizat încă.

Următorul termen în procesul care contopește cauzele penală și civilă va fi pe 19 ianuarie 2024.