O lege americană din 1941 vine în sprijinul Ucrainei. Istoric: „O măsură revoluționară”

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au ajutat mai multe țări din lume cu echipament militar, printr-o lege dată de președintele Franklin D. Roosevelt. La o distanță de 81 de ani, legea revine, în scopul susținerii Ucrainei.

Congresul Statelor Unite ale Americii a adoptat cu majoritate de voturi o lege veche de opt decenii, care permite furnizarea mai ușoară de armament către Ucraina. Numită Lend-Lease, legea a ajutat la înfrângerea lui Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Cu 417 voturi în favoarea adoptării și 10 împotrivă, Legea de împrumut și închiriere privind apărarea democrației Ucrainei îi conferă președintelui american dreptul de a autoriza, până în 2023, exportul armelor și echipamentului militarui către Ucraina și alte state din Europa de Est afectate de invazia rusă.

Decizia a fost luată în ziua în care Joe Biden a solicitat legislativului SUA să aprobe 33 de miliarde de dolari pentru a contribui la consolidarea poziției Ucrainei: finanțarea include arme și muniție de peste 20 de miliarde de dolari, asistență economică de 8.5 miliarde de dolari și ajutor umanitar de 3 miliarde de dolari.

Istoricul Cosmin Popa a declarat pentru Europa Liberă că decizia Statelor Unite este „revoluționară” pentru domeniul securității și că „ajutorul american în favoarea democrației a fost întotdeauna crucial în Europa, nu văd de ce ar fi altfel acum”.

Îți mai recomandăm Războiul lui Putin în Ucraina | 100 de persoane au fost evacuate din Azovstal. Kievul anunță că generalul Gerasimov a fost rănit

Istoria Lend-Lease: ajutor pentru Marea Britanie și alte 40 de țări

Adoptată inițial în 1941, la inițiativa președintelui Franklin D. Roosevelt, Lend-Lease a fost creată pentru a ajuta armata Marii Britanii, care se lupta la acea vreme cu forțele germane. Actul permitea ca președintele să închirieze sau să împrumute echipament oricărui guvern străin aflat în nevoie, la propria latitudine.

Roosvelt se angajase să ajute Marea Britanie cu un an înainte, în iunie 1940 - dar, în conformitate cu legislația timpului, Regatul Unit trebuia să plătească în numerar pentru materialele folosite. Până la finalul verii, prim-ministru britanic, Winston Churchill, anunța că fondurile nu mai sunt suficiente pentru plata armamentului.

Astfel s-a născut Lend-Lease.

Privită cu scepticism de membrii Congresului, care se temeau că Statele Unite vor fi adâncite în conflict, legea a avut un impact semnificativ asupra Marii Britanii, unde au fost trimise, pe calea apei, tancuri, avioane, nave, arme, îmbrăcăminte și alimente.

Curând, după implementarea Lend-Lease, au apărut și alți beneficiari. Pe lângă Marea Britanie, aproximativ 40 de stat au beneficiat de ajutor american. China și Uniunea Sovietică sunt două dintre exemple.

Președintele Franklin D.Roosevelt, în timp ce semnează proiectul de lege Lend-Lease (1941).

Cosmin Popa spune că trupele sovietice au folosit camioane americane până la sfârșitul războiului, iar în perioada postbelică, industria auto din URSS era bazată pe modelul american.

Îți mai recomandăm Fierbere la Kremlin. Ce opțiuni are Putin până în 9 mai

Odată cu schimbarea președinților și cu investirea lui Harry S. Truman în funcția de conducere de la Casa Albă, proiectul Lend-Lease a fost abandonat, iar unele țări au avut de suferit.

„Suspendarea Lend-Lease, ca unul dintre primele acte ale președintelui Truman, a avut efecte economice semnificative pentru Uniunea Sovietică, cea care se baza pe prelungirea, într-o formă sau alta, a efectelor și în perioada postbelică – pentru furnizarea de echipament industrial, necesar reconstrucției economice a Uniunii Sovietice”.

Îți mai recomandăm O poveste despre rezistență. Femeia care a fugit în România, dar produce veste anti-glonț pentru soldații ucraineni

„America are un rol determinant în potențarea capacității ucrainene de rezistență”

În prezent, istoricul consideră că impactul Legii de împrumut și închiriere privind apărarea democrației Ucrainei va fi unul mult mai mare decât cel pe care l-a avut actul din 1941.

„Este un set de măsuri care arată preocuparea Statelor Unite ale Americii nu doar pentru creșterea capacității ucrainene de rezistență militară împotriva agresiunii rusești, dar și pentru aspecte mai profunde a acestei capacități, cum ar fi continuarea activităților economice, activitățile industriale și menținerea la o stare de funcționare satisfăcătoare a industriei alimentare din Ucraina”.

Deși dă dovadă de capacități tehnice, de voință umană și politică, C. Popa este de părere că Ucraina nu ar face față la fel de bine invaziei ruse, în lipsa ajutorului american.

„America are un rol determinant în potențarea capacității ucrainene de rezistență. Dar în absența unei implicări puternice americane, așa cum se întâmplă acum, cred că lucrurile ar fi stat cu totul altfel”.

Îți mai recomandăm Analiză | Rusia amenință NATO. Ce înseamnă „noua fază” a războiului din Ucraina