Ligia Deca spune că Guvernul caută în această perioadă, o soluție tehnică pentru adoptarea unui act normativ care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, așa cum s-a angajat cabinetul Nicolae Ciucă în timpul grevei generale din lunile mai și iunie. Întrebată dacă Executivul va da o ordonanță de urgență în acest sens, ministra Educației spune că soluția va fi agreată împreună cu Finanțele „pentru că trebuie să vedem și care este anvelopa financiară pentru anul viitor."
Actul normativ care să prevadă o nouă creștere salarială în învățământ ar urma să suplinească neaadoptarea legii salarizării unitare a bugetarilor, lege la care Ministerul Muncii încă lucrează.
„Se discută identificarea unei soluții tehnice ca, în lipsa legii noi a salarizării publice, să se respecte promisiunea făcută de către Coaliție și anume să existe o creștere la 1 ianuarie pentru personalul din școli și pentru cadrele didactice și dacice auxiliare, în așa fel încât să putem să ne respectăm promisiunile. Practic, s-a promis o creștere cu 50% din salariile în plată, din diferența între ce avem acum în plată și ce va exista pe noua grilă de salarii de la 1 ianuerie 2024", a explicat ministra Educației la one2one.
Your browser doesn’t support HTML5
Creșterea salariilor în educație, mai ales pentru cadrele didactice debutante, a fost principala revendicare a angajaților din învățământ, în timpul grevei generale din lunile mai și iunie. A fost cel mai mare protest din Educație din ultimele două decenii.
La acel moment, premierul Nicolae Ciucă a promis greviștilor că, dacă încetează conflictul de muncă imediat, Guvernul va grăbi adoptarea Legii salarizării unitare în sistemul public, care va prevedea creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024. Textul proiectului de lege ar fi trebuit să fie gata până la 15 iulie 2023. Prim-ministrul promitea și că legea va intra în dezbaterea Palamentului la 1 septembrie 2023.
Calendarul promis de Guvern este mult întârziat - legea este încă la stadiul de proiect, iar drumul până la intrarea în circuitul parlamentar e lung.
Pe 1 iunie 2023, în plină grevă a cadrelor didactice, Guvernul a ajuns la un compromis cu sindicaliștii: pentru încetarea protestului, a adoptat o ordonanță de urgență, care prevedea că „personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”.
Prin același act normativ, Guvernul a majorat salariile din educație începând cu luna iunie 2023, diferențiat. Majorarea cea mai importantă a fost pentru debutanți, de aproximativ 30%.
Era, însă, o soluție temporară, iar promisiunea unei legi a rămas.
Îți mai recomandăm Profesorii opresc greva din Educație. Sindicatele au acceptat oferta Guvernului, dar cu o condițieMinistra Educației, Ligia Deca, spune acum, la one2one, că instituția pe care o conduce a trimis mai multe variante ale noii grile de salarizare pentru angajații din învățământ la Ministerul Muncii, încă din prima parte a anului.
În ultimele săptămâni, liderii sindicali din educație s-au întâlnit atât cu ministra Ligia Deca, cât și cu premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta despre noua grilă de salarizare care ar fi trebuit să fie inclusă în proiectul salarizării unitare a bugetarilor.
Ligia Deca spune că așteaptă un răspuns de la Ministerul Muncii.
„Există trei variante pe care le avem în discuție, care au plecat pentru o analiză de impact la Banca Mondială și va trebui să existe o clarificare. Chiar și în întâlnirea pe care am invocat-o cu domnul prim-ministru, sindicatele au zis că și-ar dori ca finalizarea discuțiilor pe grila de salarizare de la educație să se facă odată cu finalizarea întregii legi a salarizării publice”, a explicat Ligia Deca.
Potrivit noii grile de salarizare, salariul unui profesor debutant ar urma să fie de cel puțin 4.500 de lei net pe lună.
Contactat de Europa Liberă, președintele confederației sindicale „Spiru Haret", Marius Nistor, declară că în acest moment, nu se pune problema redeschiderii conflictului de muncă. Și asta pentru că sindicatele sunt de acord ca majorarea salariilor să fie prevăzută înt-un act normativ adoptat până la sfârșitul anului 2023, separat de legea salarizării unitare a bugetarilor. Abia dacă Guvernul nu va adopta noua grilă de salarizare pentru angajații din învățământ până la 31 decembrie, se va putea pune problema începerii unui nou protest în educație, completează liderul sindical.
Interviul integral cu ministra Educației, Ligia Deca, îl puteți urmări pe siteul Europa Liberă și pe contul de youtube, joi, 19 octombrie, la ora 8.