Legile Educației, aprobate de Guvern. Ministrul Ligia Deca: Vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în Parlament

Ligia Deca a spus după ședința de Guvern că admiterea la liceu a fost păstrată în legea care va merge la Parlament. Iar 60% din locurile la profilurile unde a existat concureţă vor putea fi scoase în concurs.

Ministrul Ligia Deca a declarat, miercuri, că legile educaţiei naţionale au trecut de ședința de guvern și au suferit unele modificări în privința grilei de salarizare a profesorilor, însă admiterea la liceu și bacalaureatul au fost păstrate.

Ministrul Educației a mai spus că legile vor merge la Parlament, unde legile vor fi dezbătute în ședință comună a comisiile de educație din Senat și Camera Deputaților, adică într-o procedură de urgenţă.

Ligia Deca a precizat că „ceea ce apare nou faţă de varianta pe Bacalaureat pe care o avem acum este că multe dintre probele de competenţe se pot da în timpul anului şcolar, în timpul clasei a XII-a, în aşa fel încât în vară să nu avem decât 4 probe, reducând astfel încărcarea la finalul anului şcolar, în vară”.

Despre păstrarea examenului de admitere la liceu, Deca a spus că este o fomulă care îmbină nevoia de potrivire cu profilul.

Ea a explicat că 60% din locurile pe profilurile unde a existat concureţă vor putea fi scoase în concurs şi pentru celelalte 40% se va putea concura exclusiv pe baza notelor de la evaluarea naţională, iar din aceste 40%, 10% vor fi acordate prioritar pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau pentru elevii romi

Deca a spus că schimbările de la examenele naționale vor intra în vigoare cel mai devreme în 2027.

Îți mai recomandăm Legile Educației, tot în impas. Ministrul Ligia Deca spunea că are acordul Coaliției, deși PSD nu aprobă admiterea la liceu

„Noile forme de evaluare naţională şi admitere la liceu şi Bacalaureat nu vor intra în vigoare începând cu anul şcolar următor adoptării legii, ci vor intra în vigoare fie cel mai devreme în 2027, pentru Evaluare şi Bacalaureat, dacă adoptăm legea în Parlament până la finalul acestui an şcolar, fie vorbim de 2028 sau chiar 2029, să vedem cât durează refacerea planurilor cadru. Nu este o chestiune care se întâmplă de pe azi pe mâine, vom asigura predictibilitate în sistem”, a spus Deca.

Despre prevederile privind diversitatea şi orientarea sexuală şi introducerea materiei Religie la Bacalaureat, Ligia Deca a spus că poartă discuţii continuu cu reprezentanţii cultelor religioase.

„Diversitatea, aşa cum este ea definită în lege, se referă la particularităţile copiilor. Mi se pare normal ca un copil care provine din mediul rural să fie sprijinit la fel ca un copil care vine din mediul urban. Cred că diversitatea este o bogăţie în educaţie şi definiţia din actul normativ subliniază acest lucru”, a spus Deca.

„Nu avem nicăieri în lege sintagma ideologie de gen”, a spus ea.

Ministrul Educaţiei a spus că legile educaţiei au primit toate avizele şi au intregat punctele de vedere de la experţii ministerelor.

Îți mai recomandăm Pro și contra Religiei la Bacalaureat, ca disciplină la alegere. 13 reprezentanți ai cultelor cer introducerea măsurii în Legile Educației