Actualizare: Trustul Ringier a revenit cu precizări, într-un mail adresat Europei Libere miercuri seară. Ringier Sports Media Group (RSMG) spune că „despărțirea de Cătălin Țepelin a fost punctul culminant al diferențelor strategice și operaționale care se acumulau de ceva timp. Ambele părți au ajuns împreună la această decizie, care a fost formalizată într-un acord de reziliere semnat de ambele părți.”
De asemenea, RSMG spune că „momentul acestei decizii, în contextul discuțiilor în curs despre libertatea și independența editorială, poate duce la neînțelegeri”, dar că „aceste două probleme nu sunt legate” și amintește că „a declarat constant că „decizia luată în privința lui Cătălin Țepelin este una pur managerială și operațională.
În acest context, RSMG reiterează „încrederea deplină în rolul lui Cătălin Tolontan de coordonator al redacțiilor GSP și Libertatea” care „include autoritatea de a decide viitorul redactor-șef al GSP”, dar că „ Tolontan a ales să nu accepte această responsabilitate specială.”
Știrea inițială
Într-un protest făcut public marți, jurnaliștii spun că plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor a fost cerută de conducerea trustului Ringier după ce acesta ar fi refuzat „cererile unor manageri” ai trustului „de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate”.
La rândul său, trustul de presă Ringier a confirmat plecarea redactorului-șef Cătălin Țepelind, invocând divergențe în privința strategiei ziarului.
„Gazeta Sporturilor, cel mai important brand media de sport din România, anunță plecarea cu efect imediat a redactorului-șef, Cătălin Țepelin, din cauza unor diferențe de opinie privind direcția strategică a publicației. Ambele părți au fost de acord că o separare amiabilă este cea mai bună soluție”, transmite Grupul Ringier.
Conform comunicatului jurnaliștilor, conducerea trustului Ringier i-a propus lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Gazetei Sporturilor și Libertatea, să numească, împreună cu Ringier, un nou redactor-șef. Tolontan a refuzat solicitarea.
Ringier i-a propus apoi redactorului șef-adjunct, Dan Udrea, să preia postul lui Cătălin Țepelin. Acesta a refuzat.
Prin urmare, activitatea publicației va fi asigurată pentru moment de redactorii-șefi adjuncți Dan Udrea și Bogdan Stamatoiu, cu sprijinul lui Cătălin Tolontan.
Cum a început conflictul
Conflictul dintre cele două redacții și conducerea trustului Ringier care le deține, a început, spun jurnaliștii, în august, atunci când „redactorului-șef al Gazetei Sporturilor i s-a solicitat, de doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate.
S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc, spun jurnaliștii în protestul publicat marți. Jurnalistul coordonator Cătălin Țepelin a refuzat să privilegieze clienții de publicitate și a explicat că publicul „are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice”.
După acest incident, șase responsabili din redacțiile Libertatea și GSP au cerut o discuție cu managementul Ringier. Doar doi dintre ei au fost primiți la o întâlnire cu președintele CA al Ringier, Robin Lingg, pe 28 august, la Zurich: Tolontan și Țepelin. Cei doi au comunicat conducerii trustului un apel semnat de 25 de angajați.
Ei au cerut „stoparea imediată a oricăror presiuni care pot leza independența redacțiilor și dreptul românilor la o informație corectă”.
În apel, au fost furnizate conducerii Ringier inclusiv citate din emailuri în care o persoană din management, care are și calitatea de acționar, ar fi spus conducerii editoriale a Gazetei Sporturilor că este „a big problem” (o mare problemă) separarea comercialului de editorial, scriu jurnaliștii.
„În toată lumea democratică, această concepție ( amestecul intereselor comerciale în politica editorială a redacțiilor n.r.) este contrară principiilor presei”, amintesc ei.
Timp de peste o lună, Ringier nu a formulat niciun răspuns către cei 25 de semnatari ai apelului intern.
„Ca jurnaliști, am solicitat oficial conducerii grupului printr-un apel scris, pe care l-am dus în 28 august 2023, la Zurich, să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial. Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit pe 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorială să plece: este chiar unul dintre inițiatorii principali, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin”, se spune în protestul de marți al jurnaliștilor.
„Pe 2 octombrie 2023, a venit răspunsul. S-a deplasat la București Robin Lingg, președintele Board-ului Ringier Sport Media Group, divizie din care fac parte Gazeta Sporturilor și alte titluri de sport din Europa, inclusiv cotidianul portughez A Bola, recent achiziționat. Din partea conducerii Ringier, Robin Lingg i-a cerut redactorul-șef al GSP, Cătălin Țepelin, să plece.”
Jurnaliștii Libertatea & GSP spun că vor acționa prin toate mijloacele legale pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă.
O situație similară, de imixtiune în activitatea editorială, ar fi avut loc și în septembrie anul trecut, când Libertatea a relatat despre o companie imobiliară în care ocupa o funcție de conducere o persoană din boardul Ringier, spun jurnaliștii. Ca și în cazul recent de la Gazeta Sporturilor, editorii de la Libertatea au refuzat atunci să predea vreun articol managementului înaintea publicării.
„După cele două momente succedate rapid în august 2023, redacțiile au constatat că aceste episoade s-a înmulțit”, se mai spune în comunicatul de marți al jurnaliștilor.
Îți mai recomandăm Interviu | Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec: Banii dați presei de guvern și partide duc la autocenzurăEuropa Liberă i-a cerut marți președintelui CA al Ringier, Robert Lingg, să confirme sau să infirme informația potrivit căreia redactorul șef GSP, Cătălin Țepelin a fost concediat pentru că a refuzat să dea curs cererilor unor manageri din conducerea trustului „de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate”.
Robert Lingg ne-a oferit linkul la comunicatul dat publicității de Ringier în care anunță „plecarea” lui Cătălin Țepelin. Potrivit documentului, acesta este „unul dintre cei mai experimentați jurnaliști sportivi, cu peste 26 de ani petrecuți în fruntea celor mai bune redacții din țară”, redactor-șef al Gazetei Sporturilor, din 2018, „funcție din care a coordonat echipa GSP atât la nivel editorial, cât și strategic”, iar conducerea Ringier „îi mulțumește lui Cătălin Țepelin pentru eforturile și contribuțiile decisive.”
„CătălinȚepelin, în calitate de redactor-șef, a fost forța motrice din spatele transformării digitale a Gazetei Sporturilor. Ne luăm rămas bun de la el cu recunoştinţă şi cele mai bune urări. Sunt încântat să văd că Gazeta Sporturilor susține și își extinde poziția de lider în Sports Media în România. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu echipa GSP extrem de pasionată”, semnează șeful CA Ringier, Robert Lingg.
Comunicatul Ringier nu răspunde însă la niciuna din problemele invocate de jurnaliști, în speță presiuni de natură comercială, cel mai recent din partea caselor de pariuri.
Ingerința comercialului în editorial este interzisă de legea românească, de jurisprudența CEDO și de propriile reguli ale grupului de presă Ringier, prevăzute chiar în codul de conduită și în misiunea trustului în care se prevede explicit că jurnaliștii trebuie să rămână „neînduplecați în fața influenței din partea persoanelor, companiilor și autorităților”, atrag atenția ziariștii de la cele două publicații.