Statele membre ale Uniunii Europene vor livra Ucrainei cele 20 de miliarde de euro promise ca ajutor militar, în ciuda opoziției Ungariei, spune la one2one, vicepreședintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul Uniunii (PE), Siegfried Mureșan.
Soluția găsită de liderii europeni este ca banii să ajungă la Kiev prin acorduri bilaterale încheiate între statele membre și Ucraina, dacă premierul Ungariei, Viktor Orbán, se va opune în continuare acordării ajutorului.
Liderul PPE anunță la Europa Liberă că, săptămâna viitoare, eurodeputații vor vota în plenul Parlamentului European (PE) de la Strasbourg și decizia ca Ucraina să primească, de luna viitoare, 50 de miliarde de euro – necesare pentru a putea supraviețui economic în următorii patru ani.
Siegfried Mureșan mai spune la one2one că, imediat după alegerile europene, care vor avea loc între 6 și 9 iunie, liderii europeni vor pregăti și adopta o strategie comună de susținere a industriilor de apărare din Uniune.
Un post special de comisar european pentru securitate ar putea fi înființat în viitorul Guvern al Uniunii (Comisia Europeană) pentru a gestiona tot ceea ce ține de apărarea celor 27 de state membre ale blocului comunitar.
Cele mai importante declarații
- Despre noi ajutoare pe care ar putea să le primească fermierii din UE
„Avem în buget o rezervă de criză pentru sectorul agricol de aproximativ 400 de milioane de euro. Acești bani pot fi puși toți la dispoziția fermierilor în situații de criză, adică în situații de inundații, în situații de secetă, în situații în care volatilitatea prețului la anumite produse agroalimentare este foarte mare, dacă există creșteri ale costurilor sau scăderi mari ale veniturilor fermierilor.”
- Despre ajutorul militar de 20 de miliarde de euro promis de UE Ucrainei
„Am avut și în trecut un instrument interguvernamental. Dorim ca toate deciziile să le luăm la nivelul celor 27 de state membre și, dacă Ungaria nu dorește să participe la o etapă, atunci putem să ne asigurăm că Ungaria practic, nu contribuie financiar, dar să ne permită instituțional, nouă, tuturor celorlalți să ajutăm Ucraina oriunde este nevoie.”
- Despre viitoarele alegeri europarlamentare
„În momentul de față, în Parlamentul European, avem o majoritate a forțelor proeuropene și sunt convins că o vom avea și după alegerile europarlamentare.”
- Despre strategia Rusiei de a influența alegerile din Europa în 2024
„Federația Rusă încearcă să influențeze alegerile de anul acesta în statele membre ale Uniunii Europene și alegerile europarlamentare prin dezinformare și tocmai de aceea este foarte important ca oamenii să se informeze din surse credibile, cunoscute.”
- Despre pașii României către aderarea totală la spațiul Schengen
„12 milioane de oameni nu vor mai trebui să arate pașaportul la frontieră începând cu finalul lunii martie […] Cred că trebuie să așteptăm ca aderarea cu frontiera aeriană să se materializeze, să vedem că nu există consecințe negative și după aceea, pe baza acestor argumente favorabile nouă, să reluăm dialogul la toamnă, în formatul Comisia Europeană – România – Bulgaria - Austria.”
Uniunea Europeană își face un plan de dezvoltare a industriei de Apărare
Ideea unei strategii de dezvoltare a industriei de Apărare a UE a apărut după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, în 2014, însă proiectele comune de apărare nu au depășit 500 de milioane de euro.
Liderul PPE care a negociat mai multe bugete ale Uniunii spune că strategia de securitate a UE va prevedea alocarea unor noi sume pentru apărare.
„Achiziționând la comun, de la nivel european putem obține randamente mai bune, adică putem avea prețuri mai bune, putem să armonizăm mai bine trupele, armatele, echipamentele militare astfel încât acțiunile la comun să fie mai simple”, explică eurodeputatul Siegfried Mureșan.
Liderul PPE insistă că este nevoie ca viitoarea Comisie Europeană să aibă un portofoliu nou, pentru securitate și apărare.
„Familia mea politică solicită acest lucru, Partidul Popular European, să avem un comisar european imediat după alegerile europarlamentare, special pentru securitate și apărare, acesta să se ocupe de sprijinul industriei de apărare, de întărirea și modernizarea cercetării-inovării, de armonizarea înzestrării și a politicii industriale în domeniul apărării pentru toată Uniunea Europeană”, spune Siegfried Mureșan.
Actualul mandat al liderilor Uniunii Europene se încheie la toamnă.
Siegfried Mureșan: Extremiștii vor fi minoritari în noul Parlament European
Liderul PPE Siegfried Mureșan spune că Rusia lucrează intens, prin dezinformare, la influențarea alegerilor din UE. Este însă convins că partidele extremiste sau radicale nu vor reuși să obțină suficiente voturi la alegerile din 6-9 iunie astfel încât să ajungă un pericol major.
„Cu siguranță vei avea împotriva ta cel puțin 650 dintre europarlamentarii tuturor celorlalte state și evident că acestea, câte sunt, două partide antieuropene în momentul de față (n.r. se referă la AUR și SOS România), unul mai mic și unul mai mare, nu vor putea obține nimic pentru România pe plan european”, completează eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European în Parlamentul celor 27 de state din UE.
Îți mai recomandăm Dilema anului electoral 2024: adevărat sau fals? Poate fi influențat votul de inteligența artificială?Mureșan crede că elegerile europene vor fi câștigate, și în acest an, de Partidul Popular European, lider în PE acum.
„Când pornești cu 175 de colegi alături de tine, ai o șansă mult mai mare să ajungi la majoritate în Parlamentul European – la 350 de voturi – decât dacă ești dintr-un grup extremist, antieuropean și nimeni nu stă de vorbă cu tine. În momentul de față, în Parlamentul European, avem o majoritate a forțelor proeuropene și sunt convins că o vom avea și după alegerile europarlamentare”, completează eurodeputatul român.
El le transmite celor care au de gând să voteze partide radicale, antieuropene, că votul lor se va irosi.
„Un vot dat extremiștilor e un vot pierdut. Ei sunt izolați în Parlamentul European și nu influențează cu nimic mersul Uniunii Europene”, încheie reprezentantul Partidului Popular European.
Transcrierea întregului interviu o găsiți AICI.
Acest interviu a fost înregistrat pe 15 februarie.