Liderii opoziției ruse pregătesc o demonstrație anti-război la Berlin

Ilia Iașin, Andrei Pivovarov și Vladimir Kara-Murza în Germania, la scurt timp după ce au fost eliberați în schimbul de prizonieri Est-Vest, de la începutul lunii august.

Membri ai opoziției ruse în exil, Ilia Iașin, Iulia Navalnaia și Vladimir Kara-Murza vor organiza o demonstrație împotriva războiului dus de Rusia în Ucraina, la Berlin pe 17 noiembrie. Ei vor cere demisia președintelui rus Vladimir Putin.

Iașin și Kara-Murza, foști deținuți politici, au fost eliberați în august ca parte a unui schimb istoric de prizonieri între Rusia și țările occidentale și acum se află în exil forțat.

Navalnaia, soția opozantului rus Alexei Navalnîi, mort în condiții încă neelucidate în închisoare, în Arctica rusească, spun într-un videoclip din 30 octombrie că „trebuie să ne arătăm nouă și lumii întregi că există o Rusie antimilitaristă și liberă”.

Iașin a adăugat într-un anunț prin intermediul canalului său Telegram că marșul va cere „retragerea trupelor rusești din Ucraina și tragerea la răspundere a [președintelui rus] Vladimir Putin, ca criminal de război, și eliberarea tuturor prizonierilor politici”.

La o întâlnire recentă cu susținătorii săi la Praga, Iașin a exprimat că el, împreună cu Navalnaia și Kara-Murza, vor prezenta în curând o „inițiativă anti-război, anti-Putin” menită să implice mulți emigranți și să-i inspire pe cei care trăiesc în Rusia.

Iașin a remarcat că, în timp ce oportunitățile legale de protest în Rusia sunt practic inexistente, „putem încă arăta că există o Rusie pașnică, liberă și civilizată”.

Activiștii ruși de opoziție organizează în mod regulat demonstrații împotriva războiului din Ucraina și a guvernului rus în diferite orașe din întreaga lume, deși participarea este adesea modestă.

Alexei Navalnîi și soția lui, Iulia, la spitalul Charite din Berlin, în recuperare după tentativa de otrăvire a sa cu neurotoxina Novicioc, interzisă în prezent dar folosită de ofițerii KGB în timpul Războiului Rece - 21 septembrie 2020

Ultimele mitinguri semnificative au avut loc în februarie, după ce Navalnîi a murit în închisoare, și de ziua lui, în iunie.

În Rusia, protestele neautorizate sunt strict interzise, iar autoritățile refuză organizarea oricărui protest împotriva războiului.

În lunile de după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, mii de persoane au fost urmărite penal pentru participarea la astfel de proteste.

Rămâne neclar care organizații de opoziție și grupuri de activiști din exil se vor alătura inițiativei celor trei.

Îți mai recomandăm Fragmente din „Patriot” – testamentul lui Navalnîi. „Într-o zi ne vom uita la statul putinist și el nu va mai fi acolo”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI