„Este răspunsul oficial al noului ministru de Interne, Marcel Vela, la o interpelare pe care i-am adresat-o. Regretabil este faptul ca un număr atât de mare de persoane nu conștientizează ca un apel fals la 112 poate împiedica polițistul sa intervină la o crimă, sau medicul la un caz de salvare a unei vieți. Pentru tineri teribiliști, apelarea falsă la 112 a devenit o «joacă», iar fenomenul capătă proporții îngrijorătoare”, susține liderul deputaților PNL, citat de Mediafax.
Deputatul liberal a depus, din acest motiv, un amendament prin care propune dublarea amenzilor pentru cei care dau apeluri false sau abuzive la 112.
Până acum, valoarea amenzilor a depășit 6,2 milioane de lei.
Numărul de urgență 112 este gratuit și poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.
Începând cu luna octombrie, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 se sancționează cu amenzi mai mari, care variază între 500 de lei și 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.
Decizia a fost luată printr-un OUG adoptat de guvernul Dăncilă în luna august ca urmare a valului de furie publică provocat de modul în care autoritățile au gestionat cazul crimelor de la Caracal.
Ordonanța de urgență mai prevede că, de la 1 ianuarie 2020, cumpărătorii de cartele telefonice prepaid au obligația să își furnizeze datele personale. Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională acest OUG pe motiv că ordonanța în cauză afectează drepturi, libertăţi şi îndatoriri cetăţeneşti
Îți mai recomandăm ONG-urile cer CCR să judece mai repede ordonanța pentru cartele prepaid doar cu buletinul