Liderul opoziției din Belarus, mesaj către Occident în sprijinul Ucrainei. Țihanovskaia cere fermitate împotriva imperialismului Rusiei

Svetlana Țihanovska trăiește în exil din anul 2020.

Liderul exilat al mișcării democratice din Belarus, Svetlana Țihanovska, le-a cerut liderilor occidentali să fie „uniți” și „hotărâți” în rezistența lor la „ambițiile imperialiste ale Rusiei”.

Într-un interviu acordat pentru RFE/RL, în marja summitului NATO de la Washington, Țihanovskaia a susținut că poporul Ucrainei nu luptă doar pentru propria țară, ci și „pentru valorile pe care se bazează țările democratice”.

„Credeți-mă, dacă permitem Ucrainei să piardă acest război, lumea democratică – Europa puternică sau SUA – va fi următoarea atacată de dictatură”, a spus ea.

Țihanovskaia, în vârstă de 41 de ani, este o fostă profesoară care a candidat pentru funcția de președinte în Belarus în 2020, după ce soțul ei, popularul blogger Serghei Țihanovski, a primit interdicție să candideze iar apoi a și fost întemnițat.

Ea a fost forțată să fugă în Lituania în timpul unei represiuni brutale împotriva unui val de proteste pro-democrație care a izbucnit după ce autocratul Alexandr Lukașenko și-a atribuit al șaselea mandat prezidențial în urma unor alegeri considerate profund viciate.

„Soarta Belarusului și cea a Ucrainei se întrepătrund”, a spus ea pentru RFE/RL.

„Încurajăm pe deplin țările NATO să sprijine ucrainenii și să ofere Ucrainei tot ce are nevoie pentru a câștiga acest război. Și să nu uite de Belarus.”

Țihanovskaia a spus că „dictatorii” precum Lukașenko și președintele rus Vladimir Putin percep lentoarea și indecizia occidentală ca pe o „slăbiciune”.

„Și cred că pot trece linie roșie după linie roșie”, a spus ea.

„De aceea toate tancurile și echipamentele posibile pentru Ucraina trebuiau să fie [acolo] deja ieri”, a spus ea. „Nu avem timp.”

„Aștept unitate și hotărâre din partea țărilor NATO pentru că asta așteaptă oamenii care luptă împotriva tiraniei, împotriva ambițiilor imperialiste ale Rusiei, împotriva dictatorilor lumii”, a spus Țihanovskaia.

Îți mai recomandăm Țihanovskaia îndeamnă opoziția să rămână pașnică. Kolesnikova, dosar penal

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.