M. Ciolacu: limba oficială a minorității române din Ucraina este limba română, nu „moldovenească”

Premierii Marcel Ciolacu și Denis Șmihal, după sedința comună de guvern ucraineano-română de la Kiev.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri la Kiev, că limba oficială vorbita de minoritatea română din Ucraina este limba română, nu limba moldovenească.

Premierul român i-a mulțumit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrului Denis Șmial, pentru deschiderea pe care au arătat-o în chestiunea limbii oficiale vorbite de comunitatea românească din Ucraina.

„Apreciez sprijinul preşedintelui Ucrainei Zelenski pentru decizia adoptată de Guvernul Ucrainei privind limba română. Salut eforturile instituţionale ale Ucrainei de a alinia rapid legislaţia la cerinţele Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe reţeaua X, transmite news.ro

„Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială, limba română”, a spus Marcel Ciolacu în declarația comună de presă susținută alături de premierul ucraiean Denis Șmihal.

În declarația comună a premierilor român și ucrainean de după ședința comună de guvern Ucraina-România se mai transmite că șefii de guvern se angajează „să țină cont de faptul că limba oficială a Republicii Moldova este limba română.

Partea română salută decizia luată astăzi de Guvernul Ucrainei de a soluționa urgent problema distincției artificiale dintre limbile română și «moldovenească» prin implementarea unor măsuri practice adecvate, cu respectarea tuturor aspectelor juridice.”

Și președintele Klaus Iohannis s-a arătat satisfăcut, într-un mesaj pe rețeaua X, de „pasul făcut de Guvernul Ucrainei în implementarea înţelegerii în problema aşa-zisei limbi artificiale «moldovenești» la care am ajuns cu preşedintele Zelenski săptămâna trecută la Bucureşti”.

Premierul român a participat la Kiev, miercuri, la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei, împreună cu mai mulţi membri ai Executivului din domeniile domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătăţii, găzduită la Kiev.

Îți mai recomandăm Memorandum româno-ucrainean privind tranzitul produselor ucrainene