Europa Liberă a stat de vorbă cu o profesoară de limba română și o coordonatoare pentru carte dedicată copiilor și adolescenților, care au făcut recomandări de lectură pentru vacanța de iarnă.
Profesoara de limba română Cristina Hopp, de la Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc, spune că elevii pot fi convinși să citească atunci când le dăruim cărți.
„Acum e perioada cadourilor, iar cărțile sunt cel mai frumos cadou. Copiii se uită mai mult la Netflix, e dificil de pus niște limite mai ales în contextul actual. Chiar dacă școala e în format fizic, au rămas cu acest obicei”, spune Cristina Hopp.
Pe lângă cărțile clasice ale copilăriei, pentru gimnaziu, profesoara recomandă cartea „Cititorul din peșteră” de Rui Zink. „Microromanul lui Zink e pentru mine un fel de biblie, pentru că sugerează ce obții în urma cititului. E un fel de carte motivațională”, arată Cristina Hopp.
„Pentru liceu recomand orice carte din literatura clasică, realismul rus și românesc, dar o carte potrivită pentru liceu este „12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru” a psihologului canadian Jordan B. Peterson. Acum a apărut și o continuare „Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viață”, adaugă profesoara.
Iustina Croitoru, redactorul-șef dezvoltare editorială de la Editura Humanitas, care se îngrijește de cărțile pentru copii și adolescenți, arată că cel mai bun mod de a-i convinge pe copii să citească este prin puterea exemplului personal.
Pentru copiii de gimnaziu, Iustina Croitoru recomandă mai multe cărți:
- Lumea poveștilor lui Shakespeare. 12 piese ale bardului repovestite pentru copii semnată de prolifica autoare britanică Angela McAllister, o carte într-atât de pasionantă, încât îl va captiva și pe cititorul adult.
- Dante - Divina comedie povestită pentru copii de Corina Anton, cu ilustrații de Mihail Coșulețu. Este prima adaptare românească pentru publicul tânăr și este, în esență, povestea uneia dintre cele mai uimitoare călătorii făcute vreodată de o minte omenească.
Pentru elevii în ultimii ani de gimnaziu și primii de liceu, două titluri de facturi foarte diferite:
- Romanele grafice Iliada și Odiseea semnate de autorul și ilustratorul Gareth Hinds sunt, cu adevărat, două cărți fabuloase, care desfășoară filmic dinaintea ochilor cititorilor epopeile homerice, pesemne cele mai pasionante povești cu zei și eroi cunoscute vreodată.
- Seria „Enigmele Enolei Holmes” semnată de autoarea multipremiată Nancy Springer ne face cunoștință cu sora mai mică și tot atât de inteligentă a lui Sherlock Holmes. Primul roman al seriei, Cazul marchizului dispărut, a fost ecranizat anul trecut de Netflix cu Millie Bobby Brown (Stranger Things) și Henry Cavill (Man of Steel) în rolurile principale, iar cel de-al doilea roman, Cazul doamnei stângace, este în curs de adaptare, cu aceeași distribuție.
Pentru elevii de liceu, două serii semnate de două dintre cele mai importante nume ale literaturii contemporane:
- Trilogia semnată de scriitoarea Isabel Allende - Aventurile Acvilei și Jaguarului (vol. 1 Orașul Fiarelor; vol. 2 Regatul Dragonului de Aur; vol. 3 Pădurea pigmeilor) este în esență o aventură inițiatică împletită cu o frumoasă poveste de dragoste desfășurată pe trei continente: America de Sud, Asia și Africa.
- Miniseria alcătuită din romanele Minciuna și Adevărul scrise de Care Santos, o autoare tradusă în peste 20 de țări, pune sub lupă o emoționantă poveste de dragoste dintre doi tineri din medii diferite, poveste care îi va ajuta pe cititori să se maturizeze și să aprecieze, în același timp, literatura.