Lista lui Ponta la europarlamentare. Fostul premier moldovean Iurie Leancă, pe loc eligibil

Victor Ponta și Iurie Leancă.

Partidul Pro România, condus de fostul premier Victor Ponta, și-a anunțat lista candidaților pentru Parlamentul European. Ponta deschide lista, urmat de Corina Crețu și fostul premier Mihai Tudose. Pe listă se află și fostul premier al Moldovei, Iurie Leancă.

Lista Pro România pentru europarlamentare este deschisă de Ponta, comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu și fostul premier Mihai Tudose, toți trei părăsind PSD în diferite momente.

Pe listă urmează fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, un vechi susținător al lui Victor Ponta. Cei doi au fost premieri în același timp și au avut o relație foarte bună. În 2014, Leancă și-a exprimat sprijinul pentru Ponta în campania electorală pentru președinție, când Ponta a pierdut în fața lui Klaus Iohannis. Leancă l-a lăudat atunci pe Ponta, spunând că a făcut mai mult decât orice alt lider român pentru relația Chișinău-București. Partidul lui Leancă de atunci, PLDM, condus de Vlad Filat, și-a exprimat însă susținerea pentru Iohannis.

De altfel, campania electorală a lui Ponta a avut un punct de sprijin important de la Chișinău, unde a existat în 2014 afișaj electoral pro-Ponta. Într-un dosar penal în care fostul deputat Sebastian Ghiță este urmărit penal, acesta e acuzat că ar fi finanțat ilegal campania lui Ponta, inclusiv prin operațiuni care implicau Chișinăul.

UPDATE: „Victor Ponta și echipa sa au susținut necondiționat prin acțiuni concrete Republica Moldova (gazoduct, grădinițe, SMURD, investiții în obiective culturale). Din ianuarie curent ne-am unit forțele pentru a realiza integrarea națională a românilor de pe ambele maluri ale Prutului deoarece doar așa putem schimba radical într-o perioadă scurtă de timp viața cetățenilor noștri.

Împreună în Parlamentul European vom pleda pentru ameliorarea calității vieții românilor de pe ambele maluri ale Prutului, vom contracara pericolele și provocările care vin din Est, vom promova cauza integrării Republicii Moldova în UE clădind astfel fundamentul pentru reunirea românilor”, a scris Iurie Leancă pe contul său de Facebook.

„În mandatul său de prim-ministru, care a coincis cu mandatul meu de prim-ministru, s-au făcut cele mai importante şi serioase lucruri pentru Moldova: microbuze, grădiniţe, gazoduct, opere culturale. Eu sper că Iurie va fi în Parlamentul European nu doar un reprezentant al României, ci un reprezentant al românilor, chiar şi al celor care nu sunt în România”, a declarat miercuri Victor Ponta.

Pe lista Pro România se mai află Geanina Pușcașu, fosta consilieră a lui Victor Ponta, pe care acesta a plasat-o, atunci când era premier, în mai multe consilii de administrație ale unor importante companii de stat (Aeroporturi București, Fondul de Garantare a Creditelor, etc.). Pe listă urmează deputata Gabriela Podașcă (deputată care a plecat și ea din PSD și care în trecut a fost consiliera lui Ponta), Cristian Cosmin (fost candidat al ALDE pentru Camera Deputaților și fost șef de cabinet al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe când era premier), Ioana Petrescu (fostă ministră de Finanțe în cabinetul lui Ponta, devenită celebră pentru că voia să impoziteze vânzătoarele stradale de usturoi), Mihai Sturzu (fost deputat PSD, fost cântăreț în formația Hi-Q) și Ionela Danciu (consilieră locală independentă la Aiud, devenită celebră ca mamă de tripleți, care a dat în judecată chiar guvernul lui Victor Ponta, pentru a schimba legislația privind indemnizația pentru copii).

Pro România s-a înființat după ce Victor Ponta a plecat din PSD, sprijinit de mai mulți lideri ai ALDE – Daniel Constantin (fost ministru al Agriculturii) și Sorin Cîmpeanu (fost ministru al Educației). De atunci, mai mulți membri PSD, nemulțumiți de politica discreționară a lui Liviu Dragnea în partid, au plecat la partidul lui Ponta, care a ajuns astfel să aibă în jur de 20 de parlamentari, fără să fi participat la alegeri, în 2016.

„Îmi asum şi rezultatul bun, care sper că va fi, îmi asum rezultatul şi dacă e slab. Asta am făcut ca lider politic până acum. Mi-am asumat şi victoriile şi înfrângerile”, a declarat Victor Ponta, la anunțul listei de candidați, conform Agerpres.

Ponta a dat de înțeles că va renunța la mandatul său de europarlamentar, dacă va face pragul de 5%. El a spus despre Corina Crețu că „va fi locul doi pe listă, dar primul europarlamentar Pro Romania”.

„Oricine ne pune pe noi, românii, să ne luptăm cu americanii contra europenilor sau cu europenii contra americanilor este un trădător de ţară”, a mai spus Ponta, referindu-se la discursul „xenofob, șovin, pur și simplu veninos” al liderului PSD Liviu Dragnea.