În Monitorul Oficial a fost publicată lista cu unitățile sanitare din țară în care vor fi internați și tratați pacienții infectați cu coronavirus.
Lista a fost întocmită de Ministerul Sănătății după ce România a intrat în scenariul 4 de intervenție ca urmare a înregistrării a peste 2.000 de cazuri.
Lista spitalelor care vor prelua pacienți:
-
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia
-
Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad
-
Spitalul Județean de Urgență Pitești
-
Spitalul Județean de Urgență Bacău
-
Spitalul Clinic Municipal Oradea
-
Spitalul Județean de Urgență Bistrița
-
Spitalul Județean de Urgență Botoșani
-
Spitalul Județean din Brăila
-
Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov
-
Spitalul Victor Babeș din București
-
Spitalul Universitar Militar de Urgență Dr. Carol Davila
-
Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș
-
Spitalul Județean de Urgență Buzău
-
Spitalul Județean Călărași
-
Spitalul Județean de Urgență Reșița
-
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj Napoca
-
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
-
Spitalul Județean de Urgență Sf. Gheorghe
-
Spitalul Județean de Urgență Târgoviște
-
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase li Pneumoftiziologie Victor Babeș Craiova
-
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Galați
-
Spitalul Județean de Urgență Giurgiu
-
Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
-
Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc
-
Spitalul de Urgență Petroșani
-
Spitalul Municipal Hunedoara
-
Spitalul Județean Deva
-
Spitalul Județean de Urgență Slobozia
-
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași
-
Penitenciar Spital București-Jilava
-
Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare
-
Spitalul Municipal Sighetu Marmației
-
Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin
-
Clinica de Boli Infecțioase Târgu Mureș
-
Spitalul Municipal de Urgență Roman
-
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
-
Spitalul Județean de Urgență Slatina
-
Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești
-
Spitalul Județean de Urgență Zalău
-
Spitalul Județean de Urgență Satu Mare
-
Spitalul Municipal Mediaș
-
Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu
-
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu
-
Spitalul Județean de Urgență Suceava
-
Spitalul Județean de Urgență Alexandria
-
Spitalul Clinic pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara
-
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara
-
Spitalul Județean de Urgență Tulcea
-
Spitalul Județean de Urgență Vâlcea
-
Spitalul Județean de Urgență Vaslui
-
Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman din Bârlad
-
Spitalul Județean de Urgență din Focșani
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2.
Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor reprezintă un document –cadru care instituie pașii care trebuie urmați de managementul unităților sanitare și măsurile pe care trebuie să le implementeze pentru izolarea și tratamentul cazurilor COVID –pozitive.
De asemenea, documentul conține reglementări privind modul de folosire a echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, în mod rațional și corect, în funcție de secție, personal și tipul de activitate.
Astfel, în contextul COVID-19, echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere (ex. tipul de activitate) și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (ex. contact, picături sau aerosoli).
Tipul de PPE utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților cu COVID-19 va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată. Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele PPE: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial).
În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu COVID-19 (ex. intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID) personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3; de asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile.
În colaborare cu autoritățile administrației publice locale, pe baza analizei la nivel local a capacităților de îngrijire a pacienților, a fost elaborată și Lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc)
Astfel, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București.
În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.
Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități municipale/orășenești și spitale din alte județe preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private).
“Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS si CE. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform prevederilor legale.
Ordinul ministerului Sănătății este publicat în Monitorul Oficial 263/31.03.2020. Acesta a fost adus la cunoștința managerilor unităților sanitare și a direcțiilor de sănătate publică într-o videoconferință condusă astăzi de ministrul Sănătății.