Lituania. Social-democrații din opoziție câștigă alegerile

Vilija Blinkeviciute, liderul Partidului Social Democrat din Lituania. 27 octombrie 2024.

În Lituania social-democrații au obținut o victorie solidă în alegerile parlamentare de duminică. Venind din opoziție, social-democrații au câștigat 52 de locuri din cele 141 ale parlamentului, și pot constituie o coaliție de guvernare ca partid dominant.

Liderul Partidului Social-Democrat, Vilija Blinkeviciute, a declarat că intenționează să formeze o alianță de centru-stânga pentru a guverna țara.

„Noi, social-democrații, am obținut o victorie istorică”, a declarat luni Blinkeviciute.

Potrivit rezultatelor preliminare ale comisiei electorale, partidul său a câștigat un total de 52 din cele 141 de locuri din parlament, cu 39 mai mult decât la alegerile anterioare de acum patru ani, scriu dpa și AP.

Împreună cu partidul Pentru Lituania (14 locuri) și Uniunea Fermierilor și Verzilor (opt locuri), social-democrații vor să înlocuiască coaliția condusă de conservatori sub conducerea prim-ministrului Ingrida Simonyte. Se așteaptă ca noua coaliție de guvernare să controleze cel puțin 74 de locuri din parlament.

Partidul lui Simonyte a câștigat 28 de locuri.

Celălalt partid principal din parlamentul unicameral este partidul populist nou înființat, Zorii lui Nemunas, cu 20 de locuri. O coaliție majoritară de guvernare poate fi realizată fără cooptarea partidului populist.

Îți mai recomandăm Lituania trimite Belarusul la Curtea Penală Internațională; „Putin nu este singurul care ar trebui dus la Haga”

O schimbare de guvern în Lituania, care se învecinează cu enclava baltică rusă Kaliningrad și Belarus, va duce în principal la schimbări în politica internă și socială, spun observatorii.

Mulți lituanieni sunt îngrijorați de creșterea costului vieții, iar social-democrații au făcut din aceasta o temă centrală în campania electorală. Ei intenționează să crească pensiile și să îmbunătățească plățile sociale.

În ceea ce privește politica externă și de securitate, este probabil ca statul baltic să își continue angajamentele ca parte a UE și NATO și să continue să ofere sprijin Ucrainei.

Guvernul actual s-a confruntat cu critici pentru măsurile stricte pe care le-a adoptat în timpul pandemiei, mulți plângându-se că guvernul său nu a făcut suficient pentru a ajuta firmele în timpul carantinei. Alții spun că mii de oameni nu au avut acces adecvat la asistență medicală.

Simonyte a fost, de asemenea, criticată pentru modul în care a gestionat chestiunea migranților care intră în țară prin Belarus. Lituania a susținut că vecinul său estic, precum și Rusia, au orchestrat un afluxul masiv de imigranți proveniți mai ales din Africa și Orientul Apropiat.

Prezența la vot duminică a fost de 41,31%.

Îți mai recomandăm Țările baltice, declarație de sprijin a integrării R. Moldova în UE

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.