Liza - fetița de 4 ani cu sindrom Down care a murit în atacul de la Vinița

O fetiță cu nevoi speciale a fost una dintre cele 23 de persoane ucise în atacul cu rachete rusești asupra orașului Vinița pe 14 iulie, la o oră la care centrul orașului era plin de lume.

Până cu puțin înainte de atac, mama copilei imortaliza luptele și bucuriile de a crește un copil cu sindrom Down.

Aceste fotografii cu Irina Dmitrieva și fiica ei Elizaveta au fost făcute într-un câmp de lavandă lângă Vinița la începutul lunii iulie.

La o săptămână de la aceste fotografii cu tematică florală, mai multe rachete de croazieră Kalibr au lovit Vinița, un oraș aflat la sud-vest de Kiev, în centrul Ucrainei, departe de linia frontului. Rachetele au fost trimise din Marea Neagră, de un submarin rusesc.

Urmările atacului cu rachetă de la Vinița, din 14 iulie.

Rachetele au ucis cel puțin 23 de persoane, printre care și Elizaveta, un copil de 4 ani.

Mama ei, Irina, a fost grav rănită, și-a pierdut un picior și este în comă.

Un tatuaj pe care Irina și l-a făcut în 2019, cu numele fiicei ei scris în grafie latină.

Irina și partenerul ei au aflat că Liza va fi un copil cu nevoi speciale în timp ce era încă în pântece.

„Când am aflat despre sarcină, am fost extrem de fericiți. Imaginea perfectă a familiei ne-a fost imediat desenată în cap. Dar soarta a decis altfel”, scria Irina într-o postare pe Instagram. „Am trecut prin durere, dezamăgire din partea celorlalți, umilință și frică.”

Irina povestea că inclusiv cadrele medicale i-au spus: „Ești tânără. De ce ai nevoie de un copil bolnav?”

Cuplul a ales să meargă înainte, în ciuda faptului că știa că copilul lor va avea probleme grave de sănătate. Ambii părinți erau hotărâți „să-i arate Lizei lumea, nu să o ascundă între patru pereți”.

Când Liza avea doar 7 luni, a fost operată la inimă. În spital, povestea Irina, a văzut „cum fiica noastră a fost scoasă din sala de operație și transferată la terapie intensivă, acoperită de fire... Atât de mică și de lipsită de apărare.”

După mai bine de cinci ore de așteptare, părinților li s-a spus că operația a fost un succes.

Liza își sărbătorește primul ei an de viață în martie 2019. În descrierea de pe blogul ei de pe Instagram, Irina a scris simplu: „Sunt mama unui înger”.

În iunie 2019, Irina anunța fericită că „Liza s-a așezat singură! Fără sprijin!” și a adăugat: „Doar un lucru mic pentru unii, dar pentru noi este incredibil... Pentru noi, Liza este o luptătoare și un erou, o fetiță puternică pe care o iubim la nebunie.”

„Pentru noi, mamele copiilor cu nevoi speciale, fiecare nouă abilitate este o mare bucurie, în spatele căreia este multă muncă”, scria Irina.

O fotografie din 2019 cu Irina relaxându-se într-un parc din sudul Kievului, în timp ce fiica ei doarme în cărucior.

Trupușorul inert al Lizei într-o fotografie cenzurată distribuită de Serviciul de Urgență ucrainean, după atacul rusesc cu rachetă asupra localității Vinița, din 14 iulie 2022.

La scurt timp după atacul cu rachetă, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a scris pe Twitter: „Astăzi, cu toții am fost îngroziți de fotografia unui cărucior răsturnat de la Vinița. Și, apoi, citind știrile, mi-am dat seama că o cunosc pe această fetiță. Nu voi scrie toate cuvintele pe care aș vrea despre cei care au ucis-o... Vă voi scrie despre Liza.”

„Ne-am întâlnit în timp ce înregistram un videoclip de sărbătorile de Crăciun.

Fetița a reușit să picteze cu vopsea nu doar pe ea, rochia, ci și pe toți ceilalți copii, pe mine, cameramanii și regizorul în doar o jumătate de oră.... Uitați-vă la ea când era în viață, vă rog. Plâng alături de cei dragi.”