Proiectul a fost depus de cinci deputați PNL în luna iunie, când la Palatul Victoria se afla Viorica Dăncilă. Inițiatorii sunt Gabriel Andronache, Florin Roman, Lucian Heiuș Sorin Moldovan și Nicolae Neagu și a fost adoptat și de Senat în luna octombrie.
Potrivit acestuia, de la 1 ianuarie 2020, TVA ar urma să scadă de la 19% la 16% și de la 9% la 5% pentru alimente.
“Dacă luăm în calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste măsuri – creșterea conformării fiscale voluntare (la o cotă redusă de TVA de 5% frauda fiscală poate să fie eradicată) – atunci anticipăm chiar o creștere a veniturilor din TVA pe termen mediu și lung. Mai mult decât atât, măsurile vor avea un impact macroeconomic important asupra ofertei interne, în condițiile în care producători autohtoni vor deveni mai competitivi”, se arată în expunerea de motive.
De asemenea, liberalii au susținut la depunerea proiectului că proiectul are un impact pozitiv asupra balanței comerciale deficitare a României, prin diminuarea importurilor.
Nu se știe care e impactul bugetar
Guvernul Dăncilă, dar nici guvernul Orban nu trimis un punct de vedere asupra acestei inițiative legislative. În ședința Comisiei de buget din Camera Deputaților, secretarul de stat din Ministerul de Finanțe a spus că “punctul de vedere al Guvernului este în curs de elaborare”.
Îți mai recomandăm Vot final în Camera Deputaților: au fost eliminate supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor de muncă part-timePSD dezgroapă propunerile PNL pentru a ataca guvernul Orban
Introducerea pe ordinea de zi a acestei inițiative legislative pe ordinea de zi face parte din strategia PSD de a vota toate propunerile legislative inițiate de PNL, dar care au un puternic impact bugetar. O altă propunere PNL dezgropată de PSD a fost cea legată de eliminarea supraaccizei la carburant.
Aceste proiecte au fost ținute la sertar în timpul guvernării PSD, dar acum sunt susținute și de social democrați.
“Aș avea curiozitatea dacă e bine să reducem TVA, de ce nu ați respectat programul de guvernare să reduceți TVA”, a fost mesajul transmis de liberalul Dan Vîlceanu.
“Pe o inițiativă a PNL, tot PSD este vinovat? Ne asumăm”, a răspuns fostul ministru al Muncii, Marius Budăi.
Unul dintre inițiatori, Nicolae Neagu a recunoscut că nu știe care este impactul bugetar.
“Acest proiect de lege, la data care a fost inițiat, nu a avut un răspuns de la Guvern. Nu avea cum cineva din afara Guvernului să aibă o previziune corectă și clară pentru bugetul 2020 și mai departe”, a spus deputatul PNL, Nicolae Neagu.
În acel moment, PNL a cerut un vot pentru amânarea Raportului pe acest proiect, dar propunerea a fost respinsă.
Imediat, președintele Comisiei de Buget Finanțe, Sorin Lazăr, a cerut un raport favorabil asupra proiectului, acesta fiind votat cu majoritate.
Proiectul inițiat de PNL și votat de cei de la PSD urmează să intre mâine la vot final în Camera Deputaților. Premierul Ludovic Orban le-a cerut parlamentarilor să nu mai voteze proiecte de lege cu impact bugetar, deoarece nu pot să fie susținute financiar în 2020.
Îți mai recomandăm Bugetul pe 2020, construit pe un deficit de 3,59% și o creștere economică de 4,1%. Măsuri pentru reducerea risipei