Premierul Ludovic Orban a anunțat care vor fi măsurile pe care guvernul le va lua miercuri în prima sa ședință în sistem de videoconferință de la declanșarea epidemiei de coronavirus și decretarea stării de urgență.
Orban a spus că, deși pot părea extrem de severe, măsurile luate au avut un singur scop: limitarea la maximum a răspândirii virusului.
Pentru a veni în întâmpinarea firmelor afectate de situația de urgență, în special cele din industria ospitalității, guvernul va susține financiar șomajul tehnic în care companiile și-au trimis deja angajații și va injecta bani în economie.
„În mod clar va trebui să injectăm bani în economie, să creștem investițiile, alocările financiare pentru un program amplu de investiții”, a spus Ludovic Orban.
- Trebuie să ne adaptăm la condiții, dar e important ca guvernul să-și desfășoare normal activitatea.
- Am emis prima ordonanță militară, semnată de ministrul Vela și de mine. Am luat măsuri care pot părea severe. Am suspendat pentru 14 zile zboruri spre/dinspre Spania. Am văzut foarte clar cazul unui zbor din Spania cu un pasager depistat pozitiv. Extinderea epidemiei în Spania a generat această măsură, absolut necesară, exact cum am luat și în cazul Italiei.
- Am luat măsuri severe legate de închiderea restaurantelor, cafenelor, barurilor.
- Am restrâns la maximum ocaziile în care oamenii sunt apropiați, se întrunesc și există posibilitatea răspândirii virusului. Am luat măsuri care pot părea severe. Ele au un singur scop: vrem să limităm la maximum posibil răspândirea virusului. Să păzim fiecare cetățean de riscul de îmbolnăvire cu această boală care e o amenințare la nivel global. Vom continua să luăm măsuri la fel de energice pentru a diminua ritmul de răspândire a virusului, măsuri pentru întărirea capacității instituțiilor.
- Din păcate, am avut situații în care a trebuit să intervenim la nivel diplomatic, le mulțumesc miniștrilor Aurescu pentru munca neobosită, Ciucă, Bode.
- În urma unei discuții personale cu premierul Ungariei am fost informat oficial că se va reglementa situația cu tanzitul în Ungaria. În ce privește transportul de marfă nu vor mai exista restricții. În ce privește transportul de persoane, se va permite transportul în convoi între orele 21.00 și 5.00 dimineața, ora Ungariei, pentru cetățenii care vin dinspre Europa de Vest.
- Au existat probleme în Slovenia, cu transportul de marfă în Serbia. Acum, practic putem spune că fluența transportului de marfă e asigurată.
- Am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitate, asigurând condiții speciale de protecție pentru șoferii de tir-uri, care să poată relua activitatea fără să stea 14 zile în carantină, cu condiția respectării condițiilor de igienă.
- În ce privește impactul economic, urmărim cu mare atenție. Sunt efecte negative din ce în ce mai clare.
- Sunt domenii aproape paralizate: transportul rutier de persoane, horeca, hoteluri, restaurante sunt în situație critică.
- În domenii în care ne așteptam mai puțin, există decizii cu impact economic negativ.
- Azi vom adopta un prim set de măsuri în sprijinul companiilor afectate și angajaților. Dar va trebui să urmărim cu foarte mare atenție tot ce se întâmplă în economie în UE.
- Vom căuta soluții pentru a reduce impactul negativ.
- Măsurile la care ne-am gândit sunt, pe de o parte, de susținere financiară de la buget efortul de plată a șomajului tehnic.
- Am ales formula pentru că foarte multe companii afectate funcționau foarte bine, cu profitabilitate, plata la timp a taxelor, iar ele sunt afectate de o conjunctură de moment. Odată ce trece vârful epidemiei, aceste companii vor avea capacitatea de a reveni la normal și vor avea nevoie de angajații formați în timp.
- A nu-i susține pe această perioadă limitată înseamnă a condamna aceste companii să piardă angajații.
- Vom lua măsuri în ce privește asigurarea capitalului de lucru. Vizează toate companiile, trebuie să fim cu atenția în egală măsură asupra activităților economice ce pot continua în condiții normale și să asigurăm capitalul de lucru și resursele financiare necesare.
- În mod clar va trebui să injectăm bani în economie, să creștem investițiile, alocările financiare pentru un program amplu de investiții.
- Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor pentru a crea răspuns potrivit la diversele cereri de pe piață.
- Domnul ministru al Economiei deja e implicat în comunicarea cu companii pentru a produce materiale și echipamente necesare în criza actuală. E păcat să nu folosim cererea de azi pentru a permite ca anumite companii românești să producă cele necesare.
- E absolut necesar ca în perioada următoare MAI, Ministerul Sănătății și celelalte ministere implicate să fie pregătite pentru o creștere a numărului de cetățeni români care revin în țară. Ați văzut cât e de mare. Doar azi dimineață au intrat în România peste 3.500 de cetășeni români din alte state europene. Să fiți foarte fermi în impunerea măsurilor decise. Oricine vine dintr-o zonă precum Italia va trebui să intre în carantină, cine vine din țările cu peste 500 de cazuri va trebui să intre în izolare la domiciliu.