Fostul premier Ludovic Orban, audiat ca martor în dosarul măștilor neconforme

„Nu am avut niciun fel de legătură cu derularea achiziției, eu am participat la inaugurarea unei linii de producție și chiar am salutat și am considerat că este un lucru bun faptul că începem să producem măști FPP3”, a spus Ludovic Orban, după ce a fost audiat o oră ca martor.

Fostul premier Ludovic Orban a fost audiat miercuri, ca martor, de procurorii anticorupție în dosarul măștilor neconforme produse de Romarm. El a spus că nu a avut nicio implicare în achiziția utilajelor și a echipamentelor pentru fabricarea de măști de protecție.

„Nu am avut niciun fel de legătură cu derularea achiziției, eu am participat la inaugurarea unei linii de producție și chiar am salutat și am considerat că este un lucru bun faptul că începem să producem măști FPP3”, a spus Ludovic Orban, după o oră de audieri, în fața Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

În dosar mai sunt cercetați, printre alții, Victor Piţurcă şi fostul director Romarm, Gabriel Ţuţu.

Gabriel Ţuţu a fost reținut la sfârșitul lunii ianuarie de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru achiziția de măști neconforme livrate MApN, într-un contract de peste 1,7 milioane de euro.

Fostul director general al CN Romarm SA este acuzat de procurori de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.​

Procurorii spun că, pe fondul pandemiei generate de Covid, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu ar fi încheiat cu o asociere de firme două contracte de achiziție publică în condiții dezavantajoase pentru compania de stat.

Îți mai recomandăm Directorul Romarm demis abia la o lună de la arestarea sa în dosarul măștilor neconforme

Contractele vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

Prin demersurile lui Țuțu, Romarm a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei (1.729.516 milioane de euro), reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe în afara contractului.

De asemenea, în perioada 19 martie - 10 aprilie 202, Țuțu a cerut societăților implicate în achiziții introducerea în circuitul comercial de livrare de măști neconforme către MApN a unui prieten care nu avea nicio activitate comercială în domeniu și efectuarea către el a unor plăți în valoare de 40% din cota de profit sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” Țuțu a dat asigurări că are influență asupra funcționarilor din cadrul MApN și că îi va determina să încredințeze direct, fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să garanteze recepția produselor.

De asemenea, printr-un intermediar, Țuțu ar fi primt, la rându-i suma de 50.000 lei.

Contractul a fost încheiat cu Helios Dentserv, iar o lună mai târziu aceasta a încheiat cu firma lui Alexandru Pițurcă, PAV Green Energy SRL, un contract de cesiune de creanță, oferindu-i dreptul de a încasa de la MApN contravaloarea tuturor produselor medicale livrate.