Ludovic Orban: Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2022

Liberalii au discutat luni despre proiectul de buget pe 2021

Următoarea creștere a pensiilor va avea loc la 1 ianuarie 2022, a declarat Ludovic Orban la finalul ședinței în care liberalii au fost informați de premierul Florin Cîțu despre buget și măsurile pe care le are în vedere pentru reducerea cheltuielilor.

„Există o decizie în privința pensiillor. Pensiile vor crește de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creșterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263, și anume: compensarea proporției de sută la sută a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației și, de asemenea, creșterea puterii de cumpărare prin creșterea punctului de pensie cu 50 la sută din creșterea salariului mediu brut pe economie”, a spus Orban.

Acesta este de părere că sistemul de majorare a punctului de pensie în vară – toamna nu a fost bun pentru pensionar.

„Sistemul acesta de a crește punctul de pensie în iulie – septembrie a provocat foarte multe anomalii, a provocat foarte multe discrepanțe în ceea ce privește cuantumul pensiei la categorii de pensionari cu o contributivitate similară. Am discutat și de procedura de recalculare a punctului de pensie, astfel încât să facă dreptate pentru pensionari, o procedură care începe și care se va derula într-un ritm cât de alert este posibil”, a spus Orban.

Președintele PNL a spus, în privința procedurii de recalculare că urmărește un lucru foarte simplu și anume dacă un pensionar are o contribuție similară, trebuie să aibă aceeași pensie, indiferent de anul în care s-a pensionat.

În privința pensiei speciale, președintele PNL a spus că în planul Guvernului există obiectiv realizarea unui proiect de lege al pensiilor care va cuprinde și reglementări privitoare la pensiile speciale, pensiile de serviciu, pensiile ocupaționale.

Îți mai recomandăm Buget 2021. Surse PNL: Fără vouchere de vacanță, călătorii limitate pentru studenți, pensiile și alocațiile nu cresc