Atacurile rusești se întețesc în Ucraina. Ajutorul SUA se lasă așteptat

Forțele militare ucrainene trag asupra pozițiilor rusești de lângă linia frontului în regiunea Zaporojia, 7 noiembrie 2023

89 de ciocniri pe câmpul de luptă au avut loc în ultimele 24 de ore, în Ucraina. Informația vine de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în briefingul din dimineață din 17 decembrie.

„În total, inamicul a lansat patru rachete și 72 de atacuri aeriene, au fost 92 de bombardamenteasupra pozițiilor trupelor noastre și în zonele populate”, se spune în mesaj. Ca urmare a atacurilor sunt morți și răniți în rândul populației civile.

Armata ucraineană a respins atacurile forțelor ruse în direcțiile Liman, Bakhmut, Avdiiv, Marin și Zaporojia.

„În același timp, în direcția Melitopol, soldații ucraineni continuă să provoace pierderi în oameni și echipamente trupelor de ocupație, epuizând inamicul pe toată linia frontului”, comunică armata ucraineană.

La Odesa, un om a murit, noaptea trecută, după un atac cu drone.

"Una dintre dronele doborâte a căzut într-un bloc rezidențial din Odesa și a explodat... Într-una dintre clădiri a fost găsită o persoană decedată”, a anunțat armata ucraineană.

Comandantul grupului operațional-strategic de trupe Tavria, Oleksandr Tarnavskyi, a scris, pe Telegram că din după-amiaza zilei de 15 decembrie armata rusă a efectuat zilnic circa 80 de atacuri, majoritatea dintre ele în direcția Donețk.

„Grupurile de asalt sunt în mare parte de până la 20 de persoane, sprijinite de vehicule blindate. Ieri a fost din nou o creștere a numărului de lovituri aeriene”, a subliniat generalul de brigadă.

Pe 13 decembrie, Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a remarcat în raportul său că trupele ruse pot începe o ofensivă profitând de un moment oportun. Ucraina nu a primit încă ajutorul SUA pentru a continua luptele.

ISW a reamintit că forțele ruse au lansat o operațiune ofensivă la scară largă pentru a captura Avdivka, pe 10 octombrie, și, ulterior, au intensificat ofensiva în altă zonă din estul Ucrainei, în timp ce forțele ucrainene au încetat contraofensiva.

Camera Reprezentanților din Congesul SUA a aprobat bugetul apărării cu 310 voturi pentru și 118 împotrivă. Pachetul legislativ include și un ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 300 de milioane de dolari. Alte 61 de miliarde de dolari sunt incluse într-un pachet legislativ separat și care în acest moment este încă blocat în Congresul SUA.