Luptele din estul Ucrainei s-au intensificat, în timp ce Rusia bombardează sudul țării

Artileriști ucraineni în apropierea orașului Bahmut, regiunea Donețk, 3 mai.

Rusia a bombardat în cursul nopții orașul Nikopol din sudul Ucrainei, au anunțat autoritățile regionale la 5 mai, în timp ce luptele s-au intensificat în est, în zona orașului Bahmut, aflat de luni de zile în epicentrul atacului Moscovei.

Tirurile de artilerie grea au distrus infrastructura civilă și energetică din Nikopol, a declarat șeful consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mikola Lukașuk.

„Ocupanții au vizat casele orășenilor. Au fost distruse zece case particulare, o clădire publică, centrale de gaz și rețele electrice”, a scris Lukașuk pe Telegram.

Rusia și-a intensificat loviturile în sudul Ucrainei în ultimele zile, vizând în special zonele eliberate din regiunea Kherson, unde cel puțin 23 de civili au fost uciși de bombardamente în această săptămână.

Pe frontul din zona orașului Bahmut, apărarea ucraineană a respins 60 de asalturi rusești în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major General în raportul său zilnic din 5 mai, în ceea ce a marcat o creștere a intensității încercărilor repetate ale Rusiei de a cuceri orașul.

Au fost înregistgrat, de asemenea, lupte violente și în Mariinka, în apropiere de Bahmut, unde forțele rusești au încercat să-și îmbunătățească pozițiile tactice, a precizat Statul Major General.

Forțele ruse au bombardat, de asemenea, o serie de așezări din regiunile Zaporojie și Herson, a precizat armata.

La sfârșitul zilei de 4 mai, alarme de raid aerian au sunat la Kiev din cauza unui presupus atac cu drone, dar Forțele Aeriene ucrainene au declarat ulterior că aeronava care a provocat alarma era una proprie. Drona a pierdut controlul în timpul unui zbor programat în regiunea Kiev și a fost doborâtă, se arată într-o declarație a forțelor aeriene.

Tribunal special pentru crimele de război

La 4 mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut crearea unui tribunal internațional special pentru a judeca crimele de război comise de Rusia în Ucraina și pentru urmărirea penală a președintelui Vladimir Putin pentru "acțiunile sale criminale".

Zelenskiy a făcut aceste comentarii pe 4 mai, la Haga, într-un discurs susținut la Curtea Penală Internațională (CPI). „Cu toții vrem să vedem un Vladimir diferit aici, la Haga, cel care merită să fie sancționat pentru acțiunile sale criminale aici, în capitala dreptului internațional. Sunt sigur că acest lucru se va întâmpla atunci când vom câștiga”, a declarat Zelenski.

La 17 martie, CPI a emis un mandat de arestare care îl acuză pe Putin că e răspunzător de deportarea ilegală a copiilor din Ucraina, ceea ce constituie o crimă de război.

Zelenski a declarat că tribunalul special ar trebui să aibă ca model tribunalul de la Nürnberg, înființat de Aliați la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a judeca crimele de război naziste.

Zelenski a declarat ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, că tribunalul „ar dovedi că acești oameni nu sunt intangibili” și a subliniat că invazia în sine ar trebui să fie văzută ca fiind „infracțiunea principală” comisă de Moscova.