Președintele Chinei, Xi Jinping, și-a exprimat disponibilitatea de a vorbi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce președintele francez Macron a cerut Beijingului să discute în acest sens cu Rusia.
Președintele francez, Emmanuel Macron, l-a îndemnat pe omologul său chinez, Xi Jinping, să readucă Rusia „la rațiune” pe tema războiului din Ucraina.
Prioritatea principală” a Beijingului este de a face presiuni pentru încetarea focului și de a pune capăt războiului din Ucraina, le-a spus președintele chinez Xi Jinping șefei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și președintelui francez Emmanuel Macron, în timpul întâlnirii lor de joi, potrivit unui comunicat publicat de Beijing și citat de CNN.
Xi a subliniat opinia sa că războiul din Ucraina nu este un conflict între China și Europa.
„China îndeamnă toate părțile să rămână calme și raționale și să lucreze împreună pentru a crea condiții pentru discuții de pace … Ne opunem încercărilor care ar adăuga paie pe foc și ar complica situația”, se arată în comunicat, adăugând că Beijingul caută să joace un rol activ în promovarea discuțiilor și dialogurilor de pace.
„China sprijină Europa în prezentarea de idei și propuneri pentru o soluție politică la criza ucraineană, bazată pe propriile interese fundamentale și pe termen lung, și promovează stabilirea unui cadru de securitate european echilibrat, eficient și durabil”, se arată în comunicatul de presă.
Xi a mai spus că China și Europa ar trebui să mențină respectul reciproc, să sporească încrederea politică, să consolideze dialogul și cooperarea și să consolideze stabilitatea relațiilor dintre China și UE.
Xi a încercat să poziționeze China ca un potențial mediator în conflict și a avansat un plan de pace, care este însă văzut de Occident ca fiind în favoarea Rusiei.
Îți mai recomandăm Exclusiv | Documente secrete care arată că Rusia și China împărtășesc tactici privind cenzura și controlul internetuluiPreședintele chinez a spus la întâlnirea cu Emmanuel Macron că speră că Moscova și Kievul să poarte negocieri de pace cât mai curând posibil, potrivit CNN.
Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, la Moscova, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că posibilitatea ca China să medieze în conflictul din Ucraina este „zero” și că Rusia nu are „o altă cale” decât să continue ofensiva.
Un înalt oficial ucrainean a exclus discuțiile cu Moscova despre teritoriu până când aceasta nu își va retrage toate trupele.
Anterior, Andrii Sîbiha, șeful adjunct al biroului președintelui Zelenski, a sugerat că Ucraina ar putea fi dispusă să discute viitorul Crimeei cu Moscova dacă forțele acesteia ajung la granița peninsulei ocupate de Rusia, ca urmare a unei contraofensive ucrainene anticipate, pe care mulți se așteaptă că va începe în lunile următoare.
Dar Mikhailo Podoliak, un alt consilier principal al lui Zelenski, a exclus discuțiile de pace până când forțele ruse vor părăsi toată Ucraina, inclusiv Crimeea ocupată de ruși.
Postând joi pe Twitter, Podoliak a spus că „nu se pune problema vreunei concesii teritoriale sau negocieri ale drepturilor noastre suverane”.
O declarație în același sens a făcut și Tamila Tasheva, cel mai înalt reprezentant al președintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea.
„Pentru a minimiza pierderile militare ucrainene, pentru a minimiza amenințările la adresa civililor care locuiesc în teritoriile ocupate, precum și distrugerea infrastructurii civile, Ucraina intenționează să ofere Rusiei posibilitatea de a alege cum să părăsească Crimeea. Dacă nu sunt de acord să plece voluntar, Ucraina va continua să-și elibereze pământul prin mijloace militare”, a spus Tamila Tasheva pentru Politico.
Crimeea se află sub ocupație rusă din februarie 2014 și a fost anexată ilegal de Moscova în luna următoare, după un referendum fals.
Îți mai recomandăm Analiză | Complicata relație dintre Europa și China. Ce speră să obțină Emmanuel Macron prin vizita la Beijing