Ziua 36 de război | Sumarul principalelor evenimente
Ministerul Sanatatii condus de Hamas a declarat ca spitalul Al-Shifa a fost nevoit să își oprească activitatea, după intensificarea atacurilor israeliene asupra celei mai mari unitati medicale din Gaza
Armata israeliană acuză Hamas că operează sub unitatea medicală. IDF transmite că nu trage asupra spitalelor dar va face „tot ce trebuie” dacă inamicul său trage din astfel de locații.
Alte trei spitale importante din Fâșia Gaza sunt în prima linie a invaziei terestre a Israelului.
Președintele francez Macron a spus la BBC că Israelul trebuie să înceteze uciderea civililor în Gaza. Premierul israelian spune că liderii ar trebui să condamne Hamas, nu Israelul.
Arabia Saudită găzduiește sâmbătă un summit arab islamic legat de „circumstanțele fără precedent din Gaza”.
Israelul a început să lovească Gaza după atacurile Hamas din 7 octombrie, care s-au soldat cu 1.200 de morți și peste 200 luați ostatici.
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, anunță că peste 11.000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, dintre care peste 4.500 erau copii.
Situație disperată la spitalul Al-Shifa din Gaza
Comitetul Internațional al Crucii Roșii se declară „șocat și îngrozit” de informațiile privind situația de la spitalul al-Shifa, scrie The Guardian.
Directorul general al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), Robert Mardini, a declarat că situația „insuportabil de disperată” trebuie să înceteze acum și că pacienții și personalul trebuie protejați.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat anterior că activitatea spitalului Al-Shifa, cel mai mare din enclavă, au fost oprite sâmbătă după ce a rămas fără combustibil.
Armata israeliană recunoaște „luptele intense în curs de desfășurare” lângă Al-Shifa, dar nu a comentat informațiile legate de situația spitalului, a medicilor, pacienților și personalului din unitatea sanitară.
Medici citați de BBC spun că spitalul a rămas fără apă, alimente și electricitate și că unitatea de terapie intensivă a fost lovită.
În acest timp, programele alimentare din Gaza se prăbușesc, avertizează Programul Alimentar Mondial (PAM), transmite BBC.
Sistemul de vouchere a permis anterior ca 500.000 locuitorii din Gaza să cumpere alimente de bază, iar PAM supraveghea zilnic magazinele.
Vineri, toate aceste magazine au anunțat că nu mai pot oferi alimente în cadrul programului, a declarat Alia Zaki, purtător de cuvânt al PAM.
„Sistemele de producție și distribuție a alimentelor din Gaza s-au prăbușit”, a spus Alia Zaki.
PAM a colaborat de asemenea cu peste 23 de brutării pentru subvenționarea pâinii pentru refugiați. Dar Zaki a spus că niciuna dintre aceste brutării nu va fi activă sâmbătă
„Oamenii stau la coadă timp de cinci până la șase ore pentru pâine și se întorc cu mâinile goale.”
Armata israeliană extinde pauza umanitară
Purtătorul de cuvânt în limba arabă al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), locotenent-colonelul Avichai Adraee, a declarat pe X că un drum din Gaza va fi deschis pentru circulaţia spre sud pentru un total de şapte ore sâmbătă, între orele 9.00 şi 16.00. În zilele precedente, coridorul umanitar Salah a-Din a fost deschis între patru şi şase ore, transmite news.ro.
Adraee spune că IDF va permite, de asemenea, palestinienilor să plece spre sudul Fâşiei Gaza prin intermediul drumului de coastă al Fâşiei. În plus, el spune că IDF va face „pauze tactice în activităţile militare” din tabăra de refugiaţi Jabalia sâmbătă, între orele 10.00 şi 14.00, pentru ca rezidenţii să poată ajunge la coridoarele umanitare pentru a se evacua spre sud.
Cor de acuzații la adresa Israelului la summitul de la Riad
Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a cerut o încetare imediată a focului în Gaza „fără restricții sau condiții”, relatează Reuters.
„Politicile de pedepsire colectivă a oamenilor din Gaza... sunt inacceptabile și nu pot fi justificate prin legitimă apărare sau orice alte pretenții. Trebuie oprite imediat”, a adăugat el.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că ar trebui convocată o conferință internațională de pace pentru a găsi o soluție permanentă la conflictul dintre Israel și palestinieni, scrie The Guardian.
„Avem nevoie în Gaza nu este o pauză de câteva ore, ci mai degrabă avem nevoie de o încetare permanentă a focului”, a declarat Erdogan în discursul său la summitul de la Riad.
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat lcă palestinienii se confruntă cu un „război genocidar fără precedent”, și a cerut SUA să facă presiuni asupra Israelului pentru a-și opri ofensiva în Gaza, transmite Reuters.
Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, a declarat că Israelul poartă responsabilitatea pentru ceea ce el a numit „crime comise împotriva poporului palestinian”, și a solicitat încetarea asediului Fâșiei Gaza.
Vorbind în timpul unui summit comun islamico-arab de la Riad, prințul moștenitor a cerut, de asemenea, încetarea imediată a operațiunilor militare și eliberarea ostaticilor.
Site-ul semi-oficial iranian de știri Tasnim a transmis că președintele Iranului, Ebrahim Raisi, va propune ca țările musulmane să interzică Israelului să le folosească spațiul aerian și să împiedice SUA să livreze arme Israelului din bazele lor militare din regiune.
Summit din Arabia Saudită dedicat situației din Gaza
Lideri arabi și din țările musulmane se reunesc în capitala saudită Riad, pentru a încerca să prezinte un apel unificat pentru încetarea războiului din Gaza.
Summitul a fost ironizat de Jihadul Islamic Palestinian, a ironizat summitul, întrebându-se cum ar putea fi numit „de urgență” după 35 de zile de război.
Președintele Iranului participă, de asemenea, după apropierea din martie între țara sa și Arabia Saudită. La plecarea de pe aeroportul din Teheran, el a spus că timpul cuvintelor s-a terminat, iar acum este momentul acțiunii.
Este de așteptat ca liderii să-și petreacă ziua lucrând la o declarație unificată pentru a cere încetarea războiului. Vă vom aduce mai multe pe măsură ce începe.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, cere Israelului să înceteze uciderea bebelușilor, femeilor și bătrânilor din Gaza.
Liderul francez a spus la BBC că Israelul se află sub o presiune internațională în creștere, inclusiv din partea principalului său aliat, SUA, pentru a face mai mult pentru a proteja civilii palestinieni.
Deși recunoaște dreptul Israelului de a se proteja, Emmanuel Macron a spus că „îi îndemnăm [pe israelieni]să oprească acest bombardament” în Gaza, a spus el.
Președintele a subliniat că Franța „condamnă în mod clar” acțiunile „teroriste” ale Hamas.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns rapid la comentariile lui Macron, spunând că națiunile ar trebui să condamne Hamas, nu Israelul.
„Crimele pe care Hamas le comite astăzi în Gaza vor fi comise mâine la Paris, New York și oriunde în lume”, se arată într-o declarație a biroului lui Netanyahu.
Organizația Medici fără Frontiere este alarmată de „situația catastrofală” din spitalul al-Shifa
„În ultimele ore, atacurile împotriva spitalului al-Shifa s-au intensificat dramatic. Personalul nostru de la spital a raportat o situație catastrofală în urmă cu doar câteva ore, a postat agenția de ajutor pentru X.
Organizația Medici Fără Frontiere a anunțat că în prezent nu poate contacta personalul spitalului. Îngrijitorii erau încă în interiorul unității.
Directorul spitalului Al-Shifa spune, potrivit Al-Jazeera, că „Suntem la câteva minute distanță de moartea iminentă”, iar pacienții mor „în fiecare minut, victimele și răniții mor și ei, chiar și bebelușii din incubatoare”.
El a adăugat că spitalul a rămas fără electricitate, internet, apă și consumabile medicale.