Maduro susține că a câștigat încă un mandat de președinte în Venezuela. Opoziția acuză fraudarea masivă a votului

Nicolás Maduro susține că a câștigat alegerile prezidențiale. Opoziția spune că reprezentantul său, Edmundo González, se află îl devansează cu 40 de procente pe Maduro.

Președintele Nicolás Maduro a câștigat alegerile prezidențiale din Venezuela, potrivit rezultatelor parțiale anunțate de consiliul electoral.

Șeful Consiliului Electoral Național (CNE), Elvis Amoroso - care este un aliat apropiat al lui Maduro - a spus că, cu 80% din buletine de vot numărate, președintele Maduro a avut 51% din voturi, față de 44% pentru principalul său rival.

Opoziţia venezueleană a respins anunţul CNE ca fiind fraudulos, a promis că va contesta rezultatul și spune că, de fapt, candidatul său, Edmundo González, a câștigat cu 70% din voturi și este președintele ales de drept, transmite BBC.

Partidele de opoziție spun că numărul de voturi primite, așa cum o arată numărătoarea rapidă îl dau câștigător pe González, cu un avand de 40 de puncte procentuale faţă de titularul actual.

Partidele de opoziție s-au unit în spatele domnului González în încercarea de a-l detrona pe președintele Maduro după 11 ani la putere.

De altfel, sondajele de opinie efectuate înaintea alegerilor sugerau că dl González îl va învinge pe președinte.

Rezultatul alegerilor va avea repercusiuni mult peste granițele țării sud-americane de 29,4 milioane de locuitori.

În ultimii 10 ani, 7,8 milioane de oameni au fugit din Venezuela din cauza crizei economice și politice în care a fost cufundată țara sub administrația Maduro.

Sondajele efectuate în perioada premergătoare alegerilor sugerează că exodul ar putea crește acum, un sondaj sugerând că o treime din populație ar emigra.

Având în vedere că imigrația este un subiect fierbinte în alegerile din SUA, guvernul de la Washington, precum și națiunile din America Latină în care venezuelenii au emigrat în masă, sunt afectate de ceea ce se întâmplă în țara andină.

De asemenea, contează cu cine face afaceri Venezuela, pentru că țara are cea mai mare rezervă de petrol din lume.

Maduro dă vina pe sancțiunile SUA pentru problemele economice ale țării sale și a creat alianțe strânse cu China, Iran și Rusia - națiuni care au, de asemenea, o relație spinoasă cu SUA.

O schimbare de guvern ar putea determina Venezuela să se îndepărteze de aceste țări, precum și de aliatul său apropiat, Cuba, în timp ce Maduro ar trebui să-și adâncească legăturile cu aliații săi dacă rămâne la putere.

Mulți venezueleni au fost fermi că vor schimbarea după 25 de ani în care partidul socialist PSUV a fost la putere - mai întâi sub conducerea lui Hugo Chávez, și, după moartea acestuia de cancer în 2013, sub Nicolás Maduro.

La coada de la o secție de votare din Petare, un cartier sărac din capitala Caracas, mulți oameni au spus că votează pentru „schimbare”.

„Acest guvern a avut toate oportunitățile de a face din Venezuela o țară mare, în schimb avem mizerie”, a declarat Héctor Emilio D'Avila reporterului BBC Ione Wells.

„Copiii noștri trebuie să treacă printr-o junglă, Darién Gap, până în SUA. Sunt mulți venezueleni morți în junglă. Copiii noștri mor.”

A existat o teamă larg răspândită că guvernul ar putea recurge la fraudă pentru a câștiga alegerile. Victoria lui Maduro în 2018 a fost, de asemenea, respinsă pe scară largă ca fiind nici liberă, nici corectă.

Cu toate acestea, opoziția a sperat că conducerea sa va fi atât de convingătoare, încât va zădărnici orice încercare a administrației Maduro de a „fura alegerile”.

Un lider al comunității, Katiuska Camargo, a spus că timp de mulți ani oamenii nu s-au prezentat în număr atât de mare pentru că „a existat atât de multă dezamăgire colectivă”, dar că acum oamenii erau „hotărâți ca acești oameni să părăsească imediat puterea”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a numărat printre cei care și-au exprimat scepticismul după ce rezultatul a fost anunțat de Consiliul Electoral Național, un organism dominat de loialiștii guvernamentali.

El a spus că SUA au „îngrijorări serioase că rezultatul declarat nu reflectă voința sau voturile poporului venezuelean”.

Ministerul de Externe al Marii Britanii și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la rezultate, solicitând „publicarea rezultatelor complete și detaliate pentru a se asigura că rezultatul reflectă voturile poporului venezuelean”.

Președintele chilian, Gabriel Boric, a mai spus că i se pare „greu de crezut” că acesta ar fi rezultatul. El a cerut „transparență totală a procesului-verbal și a procesului electoral și ca observatorii internaționali care nu sunt angajați ai guvernului să dea seamă de veridicitatea rezultatelor”.

Președintele Uruguayului a spus despre guvernul Maduro că „ei urmau să „câștige” indiferent de rezultatele reale”.

Între timp, aliații lui Maduro s-au grăbit să-l felicite.

Într-un mesaj de felicitare, președintele Vladimir Putin i-a spus lui Maduro: „Nu uitați, sunteți întotdeauna un oaspete binevenit pe pământ rusesc”.

Președintele cubanez Miguel Díaz-Canel a declarat că „demnitatea și curajul poporului venezuelean au triumfat asupra presiunii și manipulării”.

Maduro însuși a descris rezultatul ca „un triumf al păcii și al stabilității” pentru a aplauda susținătorii din Caracas - lăudând sistemul electoral din Venezuela și batjocorindu-și oponenții.

Opoziția a trimis mii de observatori în secțiile de votare din toată țara pentru a-și putea face propria numărătoare, dar o purtătoare de cuvânt a coaliției conduse de González a spus că observatorii lor au fost „forțați să părăsească” multe secții de votare.

Votul în Venezuela este electronic. Alegătorii apasă pe un buton alocat candidatului lor preferat pe un aparat de vot.

Rezultatele electronice sunt trimise la sediul CNE, dar aparatul tipărește și o chitanță pe hârtie care este apoi pusă într-o urna de vot.

Prin lege, părțile au voie să trimită martori la numărarea acestor chitanțe pe hârtie efectuată la fiecare secție de votare, dar mulți au fost împiedicați să facă acest lucru.

Planul lor fusese să monitorizeze aceste conturi pentru a vedea dacă se încadrează în rezultatele anunțate de CNE, dar opoziția a declarat duminică seara că până acum i s-a dat acces la mai puțin de o treime din chitanțele tipărite.

Îți mai recomandăm Triumful extremelor, vremea schimbării? O nouă ordine mondială? Ce au adus alegerile din prima jumătate a anului
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.