Maghiarii aleg să trăiască în iurte ca soluție pentru locuințe cu preț redus

Mihaly Pogany, 28 de ani, lucrează ca agent de asigurări și în timpul liber culege buruieni din parcela cu dovleac de la ferma lui de lângă Kecskemet. Pogany este unul dintre numărul tot mai mare de maghiari care au ales să construiască o iurtă ca locuință.

Spre deosebire de precursorii lor din Asia Centrală, versiunile moderne de iurte pot avea caracteristici eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi panouri solare, instalații de colectare a apei de ploaie și încălzire electrică prin pardoseală, precum și ferestre și uși termopan cu geam dublu.



 

Pogany spune că lumea s-a schimbat și oamenii trebuie să se adapteze la un nivel mai scăzut de confort. „Este un mare lux să poți încălzi  azi apartamentele la 26 de grade Celsius”, a spus el.

Petra și Mihaly Pogany-Bago au o iurtă, în care s-au mutat în urmă cu trei luni. Tânărul cuplu așteaptă primul lor copil.

Spre deosebire de casa de la fosta lor fermă, unde puteau încălzi doar o cameră cu o sobă pe lemne, în iurtă cei doi soți au încălzire electrică prin pardoseală, iar soba poate încălzi întreaga locuință.

Cum așteaptă primul copil, păstrarea căldurii constante este mai importantă ca niciodată. „Pentru mine este o ușurare uriașă... Nu mă tem că ne-ar fi frig deoarece știu că sistemul prin pardoseală ne va ține de cald”, a spus Petra Pogany-Bago.

Pentru a-și suplimenta veniturile, familia Pogany-Bago crește oi și cultivă dovleci pentru vânzare. Ei plănuiesc să locuiască în iurtă timp de câțiva ani în timp ce economisesc bani pentru a-și reconstrui vechea fermă.

Un alt proprietar de iurtă este regizorul David Zih, care a construit o iurtă de 80 de metri pătrați cu aproximativ 25.000 de dolari, un sfert din prețul unei case mici medii din Ungaria. Acesta spune că prețul locuințelor a crescut cu 30% din primăvară până acum. „Am primit o ofertă pentru o astfel de casă în primăvară și până în toamnă costurile au crescut cu încă 30 la sută”.

Pentru persoanele care nu pot cumpăra o casă din cauza costurilor în creștere ale construcției și energiei, crearea unei iurte moderne poate fi o opțiune accesibilă.

Construcția unei iurte de dimensiuni mari durează aproximativ trei zile. În Ungaria, există mulți constructori de iurte, iar majoritatea dintre aceștia spun că au primit numeroase cereri și comenzi noi.

Constructorul de iurte Gabor Adorjan a spus că cererea pentru cele mai mari iurte, care sunt utilizate în general ca locuințe, a crescut vertiginos, iar în prezent are comenzi până în vara viitoare.

Potrivit lui Adorjan, în Ungaria există aproximativ 1.000 de iurte, iar cele mai multe dintre ele sunt folosite ca reședințe. Înainte, erau folosite doar pentru turiști sau pentru persoanele care locuiau în afara orașului. 

Iurtele sunt mai ieftine și mai ușor de încălzit, deoarece aerul circulă într-un singur spațiu rotund, care menține căldura mai mult timp, în timp ce pereții sunt izolați, a spus Adorjan. „Chiar și o sobă mică poate încălzi o iurtă într-un timp scurt”, a spus Adorjan.