Actualizare 17:00. Germania acuză Rusia de eforturi „masive” în încercarea de a-i împiedica pe moldovenii din străinătate să voteze.
Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a menționat că secțiile de votare din Hamburg, Frankfurt, Kaiserslautern și Berlin au fost vizate de amenințări cu bombă. Berlinul a descris intimidarea ca fiind „total inacceptabilă”, conform The Guardian.
De asemenea, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a condamnat „încercarea masivă și coordonată” de a împiedica moldovenii din străinătate să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din țară.
Ea a adăugat că manipularea, cumpărarea de voturi și amenințările cu bombă împotriva secțiilor de votare moldovenești - „chiar și în Germania” - au vizat „inima democrației europene” și au arătat că președintele rus, Vladimir Putin, „nu se va opri de la nimic”.
Actualizare ora 15:50. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru relegerea sa „istorică” în funcția de președinte al Rep. Moldova.
„Poporul moldovean a mers la urne și a votat în favoarea viziunii președintelui Sandu pentru o Moldovă sigură, prosperă și democratică. Realegerea președintelui Sandu vine la doar două săptămâni după ce poporul moldovean a votat un referendum constituțional în sprijinul aderării la Uniunea Europeană”, a declarat Joe Biden, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
„De luni de zile, Rusia a încercat să submineze instituțiile democratice și procesele electorale din Moldova. Dar Rusia a eșuat. Poporul moldovean și-a exercitat dreptul democratic de a-și alege propriul viitor și a ales să urmeze o cale aliniată cu Europa și cu democrațiile de pretutindeni”, a adăugat președintele SUA.
Maia Sandu, invitată la Kiev
De asemenea, preşedintele Ucrainei a felicitat-o pe Maia Sandu.
„Am avut o discuţie telefonică cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Am felicitat-o pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale şi mi-am exprimat sprijinul pentru opţiunea europeană a poporului Republicii Moldova în numele poporului ucrainean”, a scris Volodimir Zelenski pe X.
„Ne-am coordonat paşii ulteriori, în special, am invitat-o pe Maia Sandu în Ucraina”, anunţă Zelenski, potrivit News.ro.
Ambii lideri şi-au reafirmat angajamentul de a colabora pentru atingerea obiectivului comun – aderarea la Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, China și Rusia nu o felicită deocamdată pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor, transmite Europa Liberă Moldova.
Socialiștii nu recunosc rezultatele
Actualizare ora 15:20. Socialiştii proruşi nu recunosc înfrângerea candidatului lor, Alexandr Stoianoglo, şi contestă corectitudinea votului din diaspora.
„Maia Sandu este un preşedinte nelegitim” și „a devenit clar că în Moldova nu pot avea loc alegeri libere şi corecte”, susține PSRM.
Partidul prorus mai afirmă în prima sa declaraţie de după anunțarea rezultatelor că „Stoianoglo este preşedintele poporului, adevăratul învingător al alegerilor”.
Actualizare ora 14:50. Conform datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, după numărarea tuturor voturilor, Maia Sandu a câștigat 55,33% din voturi.
Contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, a câștigat 44,67% din voturi.
Prezența la vot a fost de 54,34%, ceea ce înseamnă că la urne s-au prezentat 1.699.945 de oameni. Dintre aceştia, 1.680.608 şi-au exprimat valabil voturile.
Actualizare ora 12.35. Datele preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală din Rep. Moldova arată că la urnele de vot s-au prezentat 1.699.925 de alegători sau 54,31% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot înscriși în listele electorale.
În cele 231 de secții de votare constituie în diasporă au votat peste 328.855 de alegători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de votanți de la organizare alegerilor peste hotarele țării.
Potrivit rezultatelor preliminare, președinta Maia Sandu, sprijinită de PAS, a obținut peste 930 de mii de voturi sau 55,41% din sufragii.
Pentru candidatul susținut de PSRM, ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo, au votat peste 748 de mii de cetățeni sau 44,59% din numărul alegătorilor care au ieșit la vot.
Legislația electorală prevede că în termen de 5 zile, Comisia Electorală Centrală va întocmi raportul privind rezultatele scrutinului și procesul verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor prezidențiale.
Ulterior, acesta va fi prezentat Curții Constituționale, pentru confirmarea rezultatelor și validarea mandatului mandatului președintelui ales.
Știrea inițială
Rezultatele preliminare după numărarea a 99,64% din procesele verbale arată că Maia Sandu are un avans de peste 10% în fața candidatului socialist, Alexandr Stoianoglo.
Astfel, Sandu are 55,37% din voturi după prelucrarea voturilor din 99,77% din secțiile de votare, în timp ce Stoianoglo are 44,63% din voturi.
Datele arată că Sandu a primit mai puține voturi în R. Moldova față de Stoianoglo, în schimb, a câștigat net votul diasporei.
Președintele pro-european Maia Sandu, sprijinită de partidul de guvernământ Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a promis că va face priorități din consolidarea democrației și lupta împotriva corupției.
„Moldova, ești o învingătoare”, a spus Sandu cu vocea răgușită în declarațiile făcute în fața jurnaliștilor după miezul nopții.
„Vom continua să dezvoltăm Moldova în pace și democrație (...). Am dovedit că uniți reușim să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze”, a spus Sandu.
Maia Sandu a susținut că alegerile prezidențiale au fost ținta unui „atac fără precedent”, inclusiv prin cumpărarea de voturi și interferența „forțelor ostile din afara țării”.
„Ați arătat că nimic nu poate sta în calea puterii oamenilor atunci când aleg să vorbească prin vot”, a spus Maia Sandu.
Your browser doesn’t support HTML5
În timpul campaniei, Sandu și aliații săi au acuzat Rusia de amestec în alegeri, afirmând că voturile a sute de mii de alegători puteau fi „cumpărate” de oligarhul fugar Ilan Shor, într-o operațiune susținută de Moscova.
În discursul său de după vot, învingătoarea a vorbit din nou despre un „atac fără precedent în istoria întregii Europe” la care ar fi fost supusă Republica Moldova prin tentative de „cumpărare de voturi”.
La rândul său, Alexandr Stoianoglo a cerut susținătorilor să „păstreze calmul”.
„Votul fiecăruia merită respect, iar democrația înseamnă, în primul rând maturitate în fața rezultatului”.
Obiectivele imediate și „pe următorii ani”
Maia Sandu a spus că obiectivul său imediat ca președinte reales al Republicii Moldova va fi să elimine „vulnerabilitățile” democrației și instituțiilor moldovene puse în evidență de aceste alegeri, dar și să relanseze reforma justiției și lupta împotriva corupției.
„Viteza cu care am mers până acum nu este suficientă”, a spus Sandu care a promis că va genera o „discuție largă în societate” care să ducă la rezultate care să consolideze țara și să o pregătească pentru alegerile parlamentare din 2025.
Deși a câștigat alegerile per total, președinta Sandu a pierdut la limită, în țară, în fața lui Stoianoglo. Fost procuror general, acesta a obținut la votul din R. Moldova 51, 19% față de 48,81% ale Maiei Sandu.
„V-am auzit vocea și celor care mă susțin și celor care au votat altfel (...). Mă oblig să fiu președinta tuturor”, a spus Sandu.
Reacții la victoria Maiei Sandu
O primă reacție internațională la rezultatele preliminare ale alegerilor a venit de la președinta Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, care a felicitat-o pe Maia Sandu printr-un mesaj publicat pe platforma X:
„Este nevoie de un tip rar de putere pentru a depăși provocările cu care te-ai confruntat în aceste alegeri”, a scris von der Leyen.
De asemenea, președintele Franței, Emmanuel Macron, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în alegeri și a vorbit despre un „triumf al democrației”.
„Democraţia a triumfat în faţa tuturor ingerinţelor şi manevrelor”, a transmis președintele Franței, care a adăugat că „Franţa va continua să fie alături de Republica Moldova în parcursul său european”.
Cancelarul german Olaf Scholz a salutat luni realegerea președintelui moldovean pro-UE Maia Sandu.
El a spus că Sandu „a condus în siguranță Republica Moldova în vremuri dificile și a stabilit cursul european al țării sale”.
„Suntem alături de Moldova în acest sens. Felicitări pentru realegerea ca președinte!”, a adăugat el pe platforma X.
De asemenea, președintele României, Klaus Iohannis, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.
„Prin noul mandat care v-a fost încredinţat, aveţi şansa unică de a continua şi consolida reformele şi progresele din ultimii patru ani, pentru a asigura stabilitatea, bunăstarea şi pacea”, a scris Iohannis într-o postare pe X.
„România rămâne cel mai implicat susţinător al dezvoltării Republicii Moldova”, a mai scris președintele României.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu i-a transmis luni dimineață felicitări președintelui Rep. Moldova.
„Moldovenii din întreaga lume au scris azi istorie. Şi-au reconfirmat în faţa întregii lumi nu doar curajul, ci şi încrederea deplină în viitorul lor european!”, a spus Marcel Ciolacu.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a felicitat-o luni pe Maia Sandu.
„Moldovenii au făcut o alegere clară – au ales o cale spre creștere economică și stabilitate socială”, a spus Zelenski, promițând să consolideze legăturile dintre Ucraina și Rep. Moldova.
Acuzații de cumpărare de voturi și interferență a Rusiei
Turul doi al prezidențialelor de duminică, 3 noiembrie, a avut loc în mijlocul acuzațiile de cumpărare a voturilor și de intimidarea alegătorilor.
Duminică, poliția a transmis că are „dovezi rezonabile” legate de transportul organizat și ilegal la secțiile de votare din interiorul țării și din străinătate.
De asemenea, oficialii poliției din Moldova au spus că investighează inclusiv activități de „transport aerian din Rusia către Belarus, Azerbaidjan și Turcia”.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a anunțat duminică după-amiază că secții de votare din România, Germania și Marea Britanie au fost vizate de amenințări false cu bombă, care „intenționau doar să oprească procesul de votare”.
Premierul Moldovei, Dorin Recean, a declarat că cetățeni din întreaga țară au primit „amenințări anonime cu moartea prin apeluri telefonice”, care ar fi avut ca scop să sperie alegătorii.
De asemenea, poliția din R. Moldova a dezvăluit o schemă care ar fi fost pusă la cale de oligarhul Ilan Șor, care locuiește în Rusia.
Astfel, poliția a transmis că Șor, condamnat anul trecut în Rep. Moldova pentru fraudă și spălare de bani, ar fi organizat o schemă de cumpărare de voturi. Șor neagă acuzațiile.
Procurorii spun că 39 de milioane de dolari au fost plătiți către mai mult de 130.000 de alegători, printr-o bancă rusă sancționată internațional, în lunile septembrie și octombrie. Autoritățile anticorupție au efectuat sute de percheziții și au confiscat peste 2,5 milioane de euro în numerar.
Joi, procurorii au percheziționat sediul unui partid politic și au declarat că 12 persoane sunt suspectate că au plătit alegători pentru a selecta un candidat în cursa prezidențială.
De asemenea, a fost deschis un dosar penal în care 40 de angajați ai unor instituții de stat au fost suspectați că au luat mită electorală.
Îți mai recomandăm 92% din cetățenii moldoveni care au votat în România au spus „Da” la referendum. Ce a făcut diasporaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.